2014-03-09

Kosovo, Tjetjenien, ÖstTimor, Abkhazien, SydSudan, Palestina, Skottland, Katalonien, Lega Nord etc

Under de senaste årtiondena har vi sett ett antal områden eftersträva självständighet. Kosovo, Moldavien, Tjetjenien, SydOssitien, Nagorno-Karabch, ÖstTimor, Abkhazien, SydSudan och sist men inte minst det stora sedan 1948 öppet blödande såret - Palestina. Utöver redan nämnda områden kan vi dessutom lägga till andra europeiska i Belgien ( Flams ), Italien ( Lega Nord ), England ( Skottland och Wales ) och Spanien ( Katalonien ). I Afrika, Asien och Latinamerika finns därtill ett flertal. Många för guerillakrig.
1994 enades Ryssland och väst om att garantera Ukrainas gränser i utbyte mot att landet skickade alla sina kärnvapen till Ryssland. Detta avtal menar väst har brutits liksom andra. Avtalet från 1994 förnyades för övrigt så sent som 1999.
Det som skiljer Krim från exempelvis Skottland eller Katalonien, som ryssarna gärna nämner tillsammans med Kosovo, är att rysk militär skickades in, omringade Krims parlament, hissade rysk flagg och inom loppet av några timmar till premiärminister för Krim valde en person som i valet 2010 fick 4% av rösterna. Kolla det här. Han är en affärsman med kriminellt förflutet. Sergey Aksyonov. Kolla här. Nu valdes han med 55 röster av 64. Parlamentet består av 100 platser. 34 folkvalda var alltså inte närvarande. Aksyonov har sedan 2009 drivit kravet på Krims anslutning till Ryssland: "Rysk Enhet". Som sagt. Nationalism och separatism är demokratins psykotiske lillebror.

Inga kommentarer: