Wall Street Journal är en utmärkt tidning. Dess reportrar är kunniga och västerländska politiker, diplomater och företagare ser tidningen som ett redskap för att till en snäv läsekrets föra ut olika politiska och ekonomiska budskap. Tro inte annat. Journalister och makthavare lever i symbios.
I dagens nummer finns reportage om Obamas - Putins 4½ timmar långa telefonsamtal om Ukraina. Några av USAs diplomater har lyft på förlåten. Informationen är ju användbar inrikespolitiskt. Ammunition levereras till de som vill skjuta på Obama. USAs UD består av en rad sinsemellan stridande sju-mila-egon. Världen är sig lik.
Vid sidan om dessa samtal Obama - Putin ( jag undrar om de kan ha gjort upp om Krim sedan Putin inte vikt sig ) pågick även förhandlingar mellan deras respektive utrikesministrar, Kerry och Lavrov. Av och till behövde Lavrov då rådfråga Putin. Det är ju praxis. Men Putin brydde sig aldrig om att svara på Lavrovs upprepade telefonsamtal.
Nästa vecka samlas världens ledare i Haag för att diskutera kärnvapen. Om allt går enligt planerna finns Putin och Obama på plats. Kärnvapenfrågan har nu enligt Wall Street Journal fått en ukrainsk dimension.
Efter Sovjets sammabrott hade Ukraina 1 800 kärnvapen. 1994 enades USA, Ryssland och EU om att dessa skulle överföras till Ryssland. Av dagens artiklar i Wall Street Journal framgår att de länder som sedan åratal tillbaka överväger att skaffa sig kärnvapen - t ex SaudiArabien, SydKorea och Japan - så har Rysslands ockupation av Krim gett dessa förespråkare förlig vind i seglen. Argumentet är att man bör skaffa sig kärnvapen av ukrainska skäl, dvs säkerhetspolitiska. För inte hade Ryssland agerat som nu skett om Ukraina fått behålla sina kärnvapen? Vilket Ukraina försökte när det begav sig, men till slut böjde sig efter att inte minst ha fått territoriella garantier från Ryssland, USA, EU och Kina. Värdet av denna 1994 års säkerhetsgaranti stormakterna emellan har nu uppenbarats. Naturligtvis berörde Putin och Obama detta.
Ett annat ryskt kort spelas nu ut i pågående förhandlingar med Iran. Ryska diplomater antyder att de kan komma att avbryta sitt deltagande. Irans ledare har sagt att ett avtal inte verkar möjligt. Irans nye president må vara populär i väst, men Irans 5 000 man starka UD lär förakta honom.
Ryssland vill nu förse Iran med nya kärnkraftsanläggningar och rysk olja.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar