2014-04-01

Gorbatjov om Sovjetunionens upplösning III



I sina dikterade memoarer, "Som jag minns det", skildrar Gorbatjov de våldsamma motsättningarna inom det sönderfallande sovjetryska imperiet. De ledde 1991 och 1993 till två statskuppsförsök från hans motståndare. Men ofattbart nog skildrar inte Gorbatjov hur Sovjet under 1970 och 1980-talen rustade och krigade ihjäl sig? 88 kopek varje rubel gick till krig och rustningsindustri! Och Afghanistankriget nämns på någon rad eller två. Nog med gnäll. En intressant passus i boken gäller filmen ovan: "Botgöring" av Tengiz Aduladze. Så här skriver Gorbatjov:
..."Jag vill gärna dröja vid filmen som gjordes 1984 och blev en milstolpe för Sovjetunionens filmvärld. Den hade tillkommit under Eduard Sjevardnadzes "beskydd" och visades först i Filmhuset, för en "sluten" krets, och fortsatte sedan att visas för andra slutna sällskap. Filmen var som en bombexplosion och blev inte bara en konstnärlig utan också en politisk händelse. Det blev en diskussion i politbyrån om man verkligen skulle släppa denna film till allmänna visningar. Jag ansåg att frågan borde avgöras av filmfolket och där hade man bara väntat på det" ...
Gorbatjov tog med Aduladze på sin resa 1988 till USA. Abuladze tilldelades 1988 även Lenin-ordern för sin film. Den visades 1987 i Västtyskland och kunde då också ses av östtyskar på andra sidan muren. Där var filmen naturligtvis förbjuden. Trots detta (?) inleddes en östtysk propagandaoffensiv mot den? Här finns en kort analys av "Botgöring" av Maria Carlson från University of Kansas. Och här en artikel om vad filmen kom att betyda för georgiska nationalister.

Inga kommentarer: