2009-08-09

Chauvet - människan


Här och var i grottan återfinns avtryck av händer. De gjordes genom att fylla munnen med färg, sätta upp handen mot bergväggen och blåsa. Det finns en canadensisk etolog och paleontolog, Guthrie, som mätt alla händer han hittat och dragit slutsatsen att de flesta tillhör barn eller tonåringar! Guthrie har även mätt alla fotspår och dragit samma slutsats. Barn eller ungdom. På ett ställe i Chauvet har man inte nöjt sig med att spruta färg över handen, utan sedan dragit handen åt sidorna och sedan, högst upp, lagt till ett korsliknande tecken.



Vid andra tillfällen har man täckt större väggpartier med handflator. Av bilden framgår inte några fingrar. De framträder först vid detaljerad granskning. Här är sprutmålningarna gjorda lågt. De som gjorde dom stod på grottans golv.



De flesta målningar sitter högt. De som gjorde dom måste antingen ha klättrat upp efter grottans väggar eller använt sig av någon slags byggställning. Det finns lämningar efter såna i andra grottar. Fast då är de 17 000 år yngre.

Inga kommentarer: