2013-05-28

Syrien, EU och propagandan


Under krig / inbördeskrig sprids olika historier om hur allt började. Opinionen måste vinnas. I Syriens fall både den arabiska och västerländska, dvs EU som nu dras allt mer ner i den syrianska kvicksanden. Ingen vet vad som kommer att ske. Hezbollah har nu officiellt angett att de kastar sig in striden. De slåss för att upprätthålla sin livlina - den från Iran genom Syrien. Hur detta krig kommer att utveckla sig vet naturligtvis ingen. Aktörerna inom och utom landet är alltför många, alla med egen dagordning. Västvärldens och Israels agenda är att komma åt Iran.

Klicka på listan så förstoras den. Den namnger några av de större grupperna inom den s k syrianska oppositionen. De EU nu närmar sig och liksom USA vill beväpna. Den som lever får se hur det går. Både EU och USA menar sig kunna styra eventuella vapenleveranser, så de inte hamnar i orätta händer. Det finns gott om fallgropar längs den vägen.

Jabhat al-Nusra är störst med sin globala jihadideologi. De vill återupprätta kalifatet, skapa en nation där alla muslimer ska förenas. De finansieras privat, inkl regelbundna betalningar från al-Qaida i Irak. Ahrar al-Sham har mer begränsade mål, men består också av islamister. Andra organisationer, som Liwa al-Tawhid i Aleppo, Syriens andra stad, är svårare att klassificera, eftersom de sammanför en rad mindre grupper med en rad idéer. Farouq-bataljoner, vars territoriella räckvidd sträcker sig från Homs till Hasaka i nordöst, är en annan blandad grupp med allt från islamister till personer utan någon särskild ideologi. Dess högsta militära kommando, general Salim Idriss, är sunni, avhoppare från president Assads armé. Den innehåller kända  befälhavare men saknar fortfarande pengar och vapen för att kunna matcha både regimens styrkor och Jabhat al-Nusr. Rebeller från sekulärt sinnade eller måttligt islamistiska grupper talar öppet om ett andra krig, nu mot Jabhat al-Nusra. Så här kan vi fortsätta. Av och till talas om 36 olika grupper - mer eller mindre organiserade - och ju längre kriget pågår dessto fler lär skapas. Irak, Turkiet, Libanon har alla intressen att försvara. Liksom Israel och Jordanien.

Korruptionen blommar som gör i krigstider. Alla vill - eller måste - överleva. Det framgår med all önskvärd tydlighet av denna video - klicka här - som ger en realistisk glimt av hur alla vill sko sig på handeln med olja. EU har spelat ut det kortet. Tillåter försäljning för att en del av de grupper som EU stödjer ska få mer pengar till att köpa mer vapen. Det finns redan mer än tillräckligt av den varan i Syrien. Men det intressanta med videon är att den visar en verklighet långt bortom krigspropagandans.

Inga kommentarer: