2013-05-27

Debatten om Husby

Den spretar åt alla håll och kanter och måste så göra. Rent praktiskt handlar det mesta om polisiära åtgärder. Andra inlägg pekar på skolans roll. Skolbetyg. Att t ex i Akallaskolan så har 33 % lämnat skolan med godkända resultat. I Hjulstaskolan 29 %, i Rinkebyskolan 38 %, i Rågsvedsskolan 32 %, i Ärvinge­skolan, i Kista 43 %. I mitt eget område är bilden likadan. 60% lämnar utan godkända betyg. Naturligtvis görs politik av detta. Dvs mycket snack och litet verkstad. 
Många av de invandrare som bor i mitt bostadsområde - de kommer från Afghanistan, Albanien, Algeriet, Bosnien, Estland, Finland, Lettland, Iran, Irak, Somalia, Sri Lanka, Sudan och Vietnam - är kulturbärare. Det är deras mänskliga rättighet att inte tycka och tänka som svenskar. De kommer i regel från kulturer med s k kollektiv identitet. I hemlandet är det familjen, släkten, stammen, klanen som rycker ut när så behövs. Släkten, ätten är det ekonomiska och sociala skyddsnätet. Men när de kommer hit? Från vad det vara må? Ofta krig. Många kan varken läsa eller skriva, har inte släkt på plats och förstår sällan vad svenska byråkrater talar om när de beskriver hur det svenska samhället fungerar. Här är var och en sin egen lyckas smed. Det är vår kultur.  
Debatten om den svenska medelklassen lyser med sin frånvaro. De röstar visserligen med fötterna, tar sina ungar ur skolan, lämnar förorten om de kan. Enligt OECD har Sverige sedan 25 år - det inkluderar även  socialdemokratiska regimer - Europas snabbast växande klassklyftor. Som man bäddar får man ligga. Och vem vill anställa en som inte klarat eller lämnat skolan utan betyg? Varken Alliansen eller SAP / MP vinner många röster på den sortens frågor. I mitt eget bostadsområde röstar invandrare inte på partier utan på en politiker från hemlandet - oavsett partitillhörighet
Och hur vår medelklass ser på problemen? De jag stöter ihop med vill hellre flytta än prata. Lämna om de kan och har råd. För de egna barnens skull. För bilens skull. För trygghetens skull. Begripligt, men vilka blir konsekvenserna? Den som eventuellt vill fortbilda sig - inte nöja sig med att återge vad andra tycker och säger - kan med fördel lyssna på detta radioprogram. Tensta ligger mitt i Sverige. Bland det bättre jag hört. Klicka här. Eller låna och läs boken "Förortshat".   

Inga kommentarer: