2013-05-11

Sven Lindquist


I sin kanske bästa bok, "Utrota alla djävlar", som publicerades 1992, skriver Sven Lindqvist:
.."Tyskarna har gjort till syndabockar för ett utrotningskrig som faktiskt är ett gemensamt europeiskt kulturarv. De rasbiologiska idéer som Hitler och alla andra västerlänningar anammade under sin uppväxt, innnebar att de omfattade övertygelsen att imperialism, den vite mannens börda, var en biologiskt nödvändig process, som enligt naturens lagar leder till det oundvikliga utrotandet av s k lägre raser. Det var en övertygelse som redan kostat miljontals människoliv innan Hitler skred till verket .... Det finns mycket stora skillnader mellan Förintelsen och andra folkmord, men dessa andra folkmord var både skäl och orsaker till Förintelsen. Vi har retuscherat vårt förflutna. Vi vill inte minnas. Vi vill att folkmord börjar och slutar med nazismen. Men folkmorden varken började eller slutade med nazismen. Auschwitz var den moderna, industriella tillämpningen av en förintelse, på vilken det europeiska världsherraväldet sedan länge vilade".
Se programmet om Sven Lindquist på SVT Play. Här. Ganska fantastiskt. Ett TV-program som inte har bråttom och dessutom är tänkvärt! Hoppas det ger dig lust att läsa hans böcker om du inte gjort det! För mig har hans författarskap tillhört ett av de viktigaste. P O Enquist, Sven Lindquist, Lars Gustavsson och Gunnar Brusewitz var en gång mina kompasser. Tack för det!
För några år sedan fick Lindquist det s k "Lenin-priset". Detta trots att han livet igenom kategoriskt tagit avstånd från tok- och grönsaksvänstern. Här finns hans tacktal. Hans politiska hemvist? I talet kallar han sig för en feministisk gråsosse. Ganska sympatisk kombination.

Inga kommentarer: