2013-05-29

1914 - terrorister förr och nu

Terroristen och anarkisten Gavrilo Princip befann sig i Sarajevo tillsammans med sex likasinnade för att mörda ärkefursten och hans fru. Deras planer var väl kända. En major i serbiska armén, en av grundarna till Svarta handen, chef för den militära underrättelsetjänsten, Voja Tankosić, lät utrusta dem med pistoler, några bomber och varsin giftkapsel. Terroristerna sattes in i säkerhetsåtgärderna kring bilkortegen och placerade sedan ut sig längs färdvägen. 



Klicka på kartan så förstoras den. Den förste tvekade när bilen passerade. När bilen passerade en bro rusade den andre terroristen, Nedeljko Cabriovic, fram och kastade sin bomb men så illa att den bara studsade mot bilen, landade på gatan där den skadade både åskådare och militär. Cabrinovic svalde då sin giftkapsel, kastade sig i floden, men några åskådare hoppade efter och drog upp honom. Giftet var för gammalt och svagt. Cabrinovic kräktes på väg till fängelset.

Ärkehertigparets bilfärd fortsatte till rådhuset, där borgmästaren tog emot och välkomnade men avbröts. "Vad tjänar era tal till? Jag kommer till Sarajevo i fred och någon kastar en bomb på mig! Detta är skandalöst!" Det beslöts att åka till sjukhuset och besöka de skadade och snabbt köra dit längs floden för att inte ge några fler lönnmördare chansen. I hastigheten glömde man bort att informera chauffören, Leopold Lojka, om att färdvägen ändrats, så av misstag svängde han in på Franz Joseph-gatan. Dit hade Princip sökt sig efter det misslyckade attentatet, stod och åt en smörgås när bilen bromsade in för att vända. Princip drog sin pistol och sköt två skott. Det första i Sophies buk, det andra i Franz hals. 

Sophie frågade vad som hände innan hon svimmade, hennes man skrek: "Sophie! Sophie! Dö inte! Lev för barnens skull!" När han själv tillfrågades hur han mådde svarade han: "Det är ingenting." Bägge dog innan de anlänt till sjukhuset. Princip svalde sin självmordskapsel, som även den var för svag. Innan han hann skjuta sig kastade sig folk över honom och avväpnade honom. Han dömdes till 20 års tukthus. Det var inte tillåtet att avrätta personer under tjugo års ålder i Österrike-Ungern. Det återstod en månad till Princips 20-årsdag. Han avled 1918 i fängelset. Ärkehertigen som mördades hade avancerade planer på att förvandla Österike - Ungern till en federation och arbetade aktivt för att på olika plan reformera kejsardömet.  

Inga kommentarer: