2013-05-17

Livets träd



De älsta delarna av Gamla Testamentet anses tillkomna 800 år f Kr. Den trädgård du ser ovan är från en 3 500 år gammal egyptisk gravkammare. Klicka på den så förstoras den. Naturligtvis har både kristendom och islam djupa egyptiska rötter. Det mesta har hämtats från de mångtusenåriga forntida egyptiska föreställningarna och dödsböckerna. Det finns en svensk präst som vägrat låta sig prästvigas efter att ha insett det sammanhanget. Heder åt en sådan karl!
… Och Herren Gud planterade en trädgård österut, i Eden ( i hebreiskan anspelar ordet ”Eden” på ett ord för ”ljuvlighet”. Ordet finns i babyloniskan, ”edinu”, och betyder då ”slätt” ), och satte där människan som han format ( det hebreiska ordet ”adám”, människa, är ett kollektivt ord som här förknippas med ”medadamá”, dvs jord, mark ).
Herren Gud lät alla slags träd växa upp ur marken, sådana som var ljuvliga att se på och goda att äta av. Mitt i trädgården stod livets träd och det träd som ger kunskap om gott och ont. ( på andra ställen i Bibeln står att livets träd bär frukt tolv gånger om året och ger skörd varje månad och att trädets blad används som läkemedel bland folken. Dessutom fick de som åt av Livets träd evigt liv ).
En flod rinner upp i Eden och bevattnar trädgården. Sedan delar den sig i fyra armar. Den första heter Pishon, den flyter kring Havila, ett land där det finns guld. Guldet i det landet är fint, och där finns också bdelliumharts och onyxsten. Den andra floden heter Gichon, den flyter kring Kush. ( Båda floderna nämns på andra ställen i Bibeln. Då heter det: … Den flödar över som Pishon av vishet, som Tigris i den första grödans tid. Den sväller som Eufrat av klokhet, som Jordan vid skördetiden. Den låter sin lära flöda som ljuset, som Gichon när vinskörden bärgas ).
Den tredje floden heter Tigris, den rinner öster om Assyrien. Den fjärde floden är Eufrat. ( Gamla Testamentets Gud agerade sedan lantmätare och gav detta till Abraham: … ”Åt dina ättlingar ger jag detta land, ända från Egyptens flod ( Nilen ) till den stora floden, Eufrat”. Denne Abraham kommer enligt GT från landet på andra sidan Eufrat. För den som tror på dessa sagor är Abraham alltså irakier. Det handlar naturligtvis om skatteintäkter, tullavgifter och ingenting annat ) ....
Herren Gud tog människan och satte henne i Edens trädgård att bruka och vårda den. Herren Gud gav detta bud: ”Du får äta av alla träd i trädgården utom av trädet som ger kunskap om gott och ont. Den dag du äter av det trädet skall du dö.”

Inga kommentarer: