2013-04-14

Självmord, krig och brev

I januari publicerades de senaste uppgifterna om antalet självmord bland f d amerikanska soldater. 2007 tog 18 veteraner sitt liv varje dag. 2010 tog en veteran sitt liv var 65:e minut, alltså 22 om dagen. Bland dem som arbetade kvar i krigsmakten var det 2012 nästan en militär om dagen som tog sitt liv (349 stycken). Det var fler än de som 2012 stupade i fält (295 stycken). 
Många hade aldrig fått någon diagnos, de var dessutom alla tränade att inte be om hjälp. Bland dem som erbjöds det var det många som inte tog emot behandling eller hoppade av medicineringen. 



Läser detta efter att ha lagt ifrån mig Leo Tolstoy´s "Tre skisser från Sebastopol", som publicerades 1855. Tolstoy var då 27 år. Skisserna byggde på hans officerserfarenhet från kriget 1854 - 55 och kom senare att ligga till grund för den 250 sidor långa krigsskildringen i "Krig och Fred".  
I Sebastopol umgås Tolstoy med slavar, inte sina egna soldater. Han gör av med en förmögenhet på horor och än mer på ett maniskt kortspelande när han inte hamrar på piano. Tolstoy skriver underliga brev hem: 
..."Det är ett egendomligt nöje se folk döda varandra. Jag tillbringar dagligen flera timmar med att göra det. Och jag är inte ensam om det. Skådespelet är verkligen vackert, speciellt nattetid".     

Inga kommentarer: