Kommissionens slutrapport, "Svenska framtidsutmaningar", finns här för nedladdning. Syfte har varit att identifiera de problem vi står inför. (1) demografisk utveckling, (2) hållbar tillväxt, (3) integration, jämställdhet och demokrati samt (4) rättvisa och sammanhållning. Vart och ett har sin egen delutredning.
Den demografiska utvecklingen skapar problem då allt fler lever allt längre. Till 2030 beräknas medellivs- längden öka för kvinnor från 83,8 till 85,9 år, och för män från 80,0 till 83,1 år. Antalet över 65 år tros öka från 1,8 till 2,4 miljoner. Hur ska då finansiering, utformning av ålderdoms- / sjukdoms- / välfärdstjänster ske? Och hur ska de snabbt växande skillnaderna mellan stad och land, personer i olika åldrar, utbildnings- nivå och skattekraft kunna hanteras?
Klicka här för att läsa rapporten om "Försörjningskvoten i olika delar av Sverige. Scenarios till 2050". Försörjningskvot är kvoten mellan den befolkning som inte är ekonomiskt aktiv och den ekonomiskt aktiva befolkningen. Försörjningskvot på kommunal / regional nivå är av speciell betydelse, då den handlar om relationen mellan utgifter för skola, vård, omsorg i förhållande till skattebasens storlek. Och den krymper speciellt i glesbygd.
Lösningen heter invandring. Den rapporten finns här, "Framtidens migration". Rapporten analyserar både den historiska och den troliga framtida in- och utvandringen i Sverige; faktorer som påverkar in- och utvandring samt hur Sverige ska bli attraktivt som invandringsland? Dessutom debatten om integration och social sammanhållning. En problematisk historia då allt fler blickar tillbaka, ser folkhemmets Sverige hägra. Tror det kan återuppstå. Avslutningsvis en bra video. Här. På temat blir vi sjuka av inkomstskillnader?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar