2013-04-05

Carl Brandt 1871 - 1930


Klicka på bilden så startar videon. Carl Brandt föddes som Karl August Svensson i Locketorp, Västergötland 1871 och avled 1930 i Stockholm. Han målade landskapsmotiv, oftast i olja. Carl var genomgående en romantisk landskapsmålare, höll sig till sommar - och vintermotiv med fäbodar, röda stugor, kustmotiv med klippor och skär, fjällmotiv. Ofta solnedgångar med orangefärgad himmel. Detta var nationalromantikens, stämningsmåleriets, "blåmåleriets" tid och Carl var ett barn av sin tid. 
Hans pappa var skräddare. Carl hade flera syskon, några dog tidigt. Han fick tidigt ta hand om sig själv och började som tonåring som målarlärling. Som 18-åring skaffade han egen verkstad vid Vasatorget i Örebro och försörjde sig där som hantverksmålare, men började också skaffa sig extrainkomster genom att måla akvareller och pasteller. Omkring 1890 tog han artistnamnet Carl Brandt, som sedan följde honom i kyrkböckerna livet ut. Carl reste också till USA. Vet ingenting om vad han gjorde där? 
1894 är han tillbaks i Sverige och gifte sig med den två år äldre Ida Rudbeck. Hon var adlig vilket gjorde att även Carl hamnade i adelsklendern. Inte illa pinkat. 1898 tog paret ett 10 månader gammalt fosterbarn, Henny Eriksson, född av en ogift mor. Familjen flyttade 1901 till Filipstad. Carl var då populär landskapsmålare och utförde bl.a stora väggmålningar i olja i Stora Hotellets matsal i Örebro. De förstördes senare av en brand. Inte hittat några foton av dom. Paret bodde i Filipstad i 9 år och Carl var mycket produktiv. 1904 anlitades han av flera vykortsförlag som konstnär. Vykortsskrivandet ökade enormt från 1 miljon kort 1897 till 38 miljoner 1902 - 03. Carl målade mer än 200 motiv på vykort.
Hustrun Ida avled 1910 och Carl flyttade från Filipstad till Stockholm. Fosterbarnet Henny följde inte med. I Stockholm träffade Carl en 11 år yngre kvinna, kassörskan Axelina Karlsson-Söderberg. De gifte sig i slutet av 1910 och 1912 flyttade de från Stockholm till nuvarande Hässelby. Från 1924 bbodde de en av glaskonstnären Simon Gate ritad villa med stor trädgård. Carl var road av Hässelbys försköning och trivsel och deltog i många lokala aktiviteter. Han utförde 1926 en stor tavla med vintermotiv som täcker stor del av en vägg i Hässelby Villastads biograflokal. Carl Brandt avled 13 februari 1930 i Stockholm av en gallstenssjukdom. Han begravdes på Norra Begravningsplatsen men gravstenen är borttagen. Änkan sålde huset i Hässelby och flyttade till Landskrona. Klicka på bilden så förstoras den. Källa: Skillingtrycket nr 1-1997, sid 8-16

Inga kommentarer: