2013-04-27

Nazister och Sverigedemokrater på plats vid böneutropet

Vid ettiden på fredagseftermiddagen ljöd böneutropet från en moské i Fittja, det första i sitt slag i Sverige. Det lockade till sig företrädare för det nazistiska Svenskarnas parti (Svp) och Sverigedemokraterna. Båda partier motsätter sig böneutropet, som varar två - tre minuter varje fredag. 
Det rör sig om röstfiske. Ju vulgärare och fördomsfullare dessa partier agerar, dessto mer går de hem i stugorna. Om Göran Persson får rätt - att vi står inför en ekonomisk nedgång - 55% av landets ekonomi står och faller med export och EU mår inget vidare - finns risken att SD får ännu mer vind i seglen. 
Organisations-, religions- och yttrandefrihet, det klassiska borgerliga arvet, gäller inte för dessa partier, som  klassar det muslimska böneutropet som en "sanitär olägenhet". Även det röstfiske. Den sortens humor går hem. Liksom berusade Sverige-Demokrater med järnrör. Opinionssiffrorna för SD ökar efter händelser som dessa. De folkhemske har nu ett parti. 
Sverige-Demokraterna är en mix mellan å ena sidan överspänd idealism / nationalism, å andra sidan undertryckta drömmar om en byråkratisk despoti - uppbyggd för att hålla invandrare i schack. Arketypen är välbekant.

Inga kommentarer: