2013-04-15

Omar Mustafa och SAPs kräftgång

Omar Mustafa är en muslimsk ledare som i en ofta konservativ kontext väljer att driva de frågor han som social-demokrat tror på, däribland homosexuellas rättigheter, kamp mot antisemitism och kamp för jämställdhet. Om han inte är välkommen i partiet, vem är då välkommen?" Bra fråga! 

Omar Mustafa valdes av partikongressen. Landet är indelat i partidistrikt, men studerar man hur ombuden är fördelade framgår med all önskvärd tydlighet att SAP missat 1900-talets urbaniseringsprocess. 350 ombud fördelas nämligen efter var folk bodde för 50 eller 100 år sedan. Partidistrikten norr om Dalälven har 82 ombud, Stockholm 46. Befolkningen norr om Dalälven är strax över miljonen, men har nästan dubbelt så många ombud som de två miljoner som bor i Stockholm. Nu är det inte bara maktstrider som rasar mellan skogslän och stockholmare, nej fler kockar vill smaksätta soppan. T ex göteborgare och skåningar. Och än fler. Det är så här det ser ut i politiska partier. Tro inget annat.  

Varje SAP-ombud norr om Dalälven representerar 17 000 invånare, varje SAP-ombud från Stockholm representerar 43 000. Lägg sen till detta vetskapen om att det är stockholmarnas vendettor som gång på gång skjuter SAP i foten. Ett parti i upplösning? Det verkar inte bättre. För inte brydde sig någon om att ta reda på vad Omar Mustafa står för eller gjort? Sverige-Demokraterna tog över. Det blev en auktion i fördomar och trångsynthet, ingenting annat. Med katastrofen Mona Sahlin som en aktiv aktör. Hämnden är ljuv! Vi har de politiker vi förtjänar. 

Inga kommentarer: