2013-04-16

Miljömupparnas Julafton


Vargfrågan är en symbol för en samhällsutveckling som går många emot. Först försvann skolan, så sjukstuga, så post, så bensinstation, så affär och nu jakt. Ena stunden ska det jagas, nästa överklagas beslutet. Och det lär inte bli någon ände på cirkusen för nu finns detta utredningsförslag! Juristerna gnuggar händerna!

Möjligheten för organisationer att överklaga beslut som gäller jaktlagstiftningen menar Rovdjursutredningen ska övervägas. Regeringen menade att det var tillräckligt att Naturvårdsverket hade överklaganderätt och
Riksdagen beslutade om proposition i enlighet med regeringens förslag. ( SOU 2012:22 )

Inga regler som ger Naturvårdsverket överklaganderätt har ännu förts in i jaktlagen eller jaktförordningen. Utredningen menar att det inte är självklart att Naturvårdsverket ska ha rätt att överklaga beslut där verket har delegerat beslutskompetens till  länsstyrelsen.

Ett alternativ skulle kunna vara att länsstyrelserna ges beslutanderätt enligt jaktförordningen, utan delegation, och att Naturvårdsverket får tillvarata det allmänna miljöintresset genom talerätt vid sådana länsstyrelsebeslut om skydds- och licensjakt.

Även enligt miljöbalken gäller att beslut får överklagas av de som beslutet berör och förutsatt att det har gått dem emot. Miljöbalken innehåller även i 16 kap. 13 § en rätt för bland andra miljöorganisationer att överklaga överklagbara domar och beslut om tillstånd, godkännande eller dispens enligt balken samt tillsynsbeslut enligt särskild föreskrift. De krav som uppställs på miljöorganisation för att den ska ha talerätt är att den ska ha till huvudsakligt ändamål att tillvarata naturskydds- eller miljöskyddsintressen, inte är vinstdrivande, har bedrivit verksamhet i Sverige under minst tre år och har minst 100 medlemmar eller på annat sätt kan visa att den har allmänhetens stöd.

Inga kommentarer: