2013-04-28

Nya väljare på väg mot den amerikanska modellen

97 procent av svenskarna är i dag inte medlemmar i något av de åtta riksdagspartierna, som är på väg att bli tomma skal. Färre medlemmar gör det svårare klara kompetens och kvalitet när partierna ska tillsätta alla politiska förtroendeuppdrag efter valen. Frågan om att minska antalet uppdrag i kommunerna aktualiseras! 
Partiernas krympande medlemskårer blir mind­re representativa för väljarna. Kontaktytorna med medborgarna minskar. Över 70 procent känner sig över huvud taget inte som anhängare av något politiskt parti, som snabbt utvecklas till kampanjorganisationer. Partikanslierna jobbar med opinionsverksamhet, PR-byråer och reklam. Färre medlemmar ger också partiledningarna ett allt större handlingsutrymme då  program, ideologi och medlemmar betyder allt mindre i jakten på allt rörligare väljare. 
Men partierna har fortsatt monopol på den formella politiska makten. Ekonomiskt klarar de sig utmärkt med årliga miljardbidrag från skattebetalarna. Medlemsavgifter står i dag bara för knappt 3 procent av partiernas intäkterSammanlagt får partierna omkring fem miljarder under mandatperioden. Hur pengarna används är okänt. De är inte sugna på att redovisa. Som vi bäddar får vi ligga. Vi är på väg mot den amerikanska modellen, dvs ett samhälle utan politik. 

Inga kommentarer: