2013-04-28

Chaplin i första världskriget



En av de mest populära filmer som 1918 gjordes om kriget stod Chaplin för. Folk strömmade till för att se den, gapskrattade åt det vansinne som krävt 9 miljoner dödsoffer via tanks, flygplan, artelleri, gas, i en 80 mil lång skyttegrav som sträckte sig från den Engelska Kanalen till Schweiz. 
Bara från England skickades under kriget 2 miljarder brev och 114 miljoner paket till fronten. Om de var adresserade till någon som dött, lästes breven i regel upp och innehållet i paket delades ut. 
Till att börja med förbjöds journalister skildra kriget. Det kunde negativt påverka hemmafrontens moral. Soldater gjorde vad de kunde för att skapa en "hemmiljö". Planterade blommor, skaffade burfåglar och husdjur, tog stolar och sängar från raserade byar. 266 sköts som desertörer. I England delade kvinnororganisationen Vita Fjädern ut fjädrar till män som inte gav sig ut i kriget. De var fega. 1915 bildades Active Service League, 20 000 kvinnor, som vägrade synas tillsammans med män som inte deltog i kriget. 
114 670 brittiska soldater deserterade. De utgjorde 1.5% av den totala styrkan. 266 sköts. Telegram hem till släkt angav inte orsaken. Även andra än desertörer sköts.
18 sköts för feghet, 5 för olynad, 5 för att ha slagit en officer, 2 för att ha sovit på post, 7 för att ha lämnat post, 2 för att ha kastat bort sina vapen, 3 för myteri och 19 för mord. Alla sköts av soldater ur det egna förbandet.

Inga kommentarer: