2013-04-19

Istidens grottkonst på British Museum



BBC jobbar nu hårt på att hitta David Attenboroughs efterträdare. En av flera kandidater är professor och heter Alice Roberts, som har gjort och gör succé med den ena TV-serien efter den andra. "Om människans ursprung", "Människans Historia" och "Shakespeare" osv. Här har hon hyrts in av vetenskapstidskriften NATURE för att presentera  British Museums unika utställning om istidens konst. Skulpturer mellan 20 - 40 000 år gamla .... De älsta vi hittills känner till .... Fascinerande för att uttrycka det milt. "Lejonmannen" som visas upp tog 400 timmar att göra. Och den som gjorde "Lejonmannen" skapade alltså något som inte finns. En människokropp med lejonhuvud. En symbol för Gud vet vad. Något man inte behövde göra men ändå gjorde! Och dessutom visar British Museum upp den älsta flöjten - även den 40 000 år gammal. Gjord av svanben.
"Modern konst", säger de experter som kan de här sakerna. Dvs flera av skulpturerna som visas upp och som gjordes för 20 - 40 000 år sedan, kan lika gärna ha gjorts av vår tids konstnärer. Eller för att tala med Picasso, som efter att på 1940-talet ha besökt några av istidens grottor och sett dess konst fällde de berömda orden: ...."Vi har inte lärt oss något nytt på 20 000 år". Här finns detaljer om Lejon-mannen. Och här mer information om hur man hittat saknade delar av Lejonmannen, fynd som utlöst debatt om det rent av är så att vi snarare har att göra med en "Lejonkvinna", snarare än en "Lejonman"? Här!
Skulpturen hittades 1939 av geologen Otto Völzig, som precis blivit inkallad till kriget. Han stoppade ner det han funnit i en box och där fick den sedan ligga obemärkt i 30 år. Välzig överlevde kriget. Här hans historia.
Utgrävningen 1939 finansierades förresten av SS.
När vår tids arkeologer begav sig till grottan på nytt och filtrerade jordmassorna hittade de ett tusental fragment som tros höra till Lejonmannen eller Lejonkvinnan. Detaljerna pusslas nu ihop - man hoppas kunna se figurens kön - och resultatet ska presenteras i november. Slutligen länk till museet där skulpturen finns. Här.

Inga kommentarer: