2013-02-21

Tolstoy, moralen och äktenskapet

Tolstoy tillhör den kategori av människor som trodde sig kunna fånga livet med hjälp av moral. Att den skulle kunna ge stadga åt en så invecklad, finförgrenad och slumpmässig sak som den impulsstyrda människa Leo Tolstoy var. Förnuftet hade så många former att han inte visste vilken han skulle hålla sig till och erfarenheten rymde en än större mångfald. Så Tolstoy satte sitt hopp till moraliska regler. De skulle förmå honom att vända spriten, kortspelandet och horhusen ryggen. De hade tagit 20 år av hans liv.  


1862 gifter sig den då 34-årige Leo Tolstoy med den då 18-åriga Sofia Bers. Han var adel på dekis. Hon kom från en av Rysslands 1 400 mest ansedda adelsfamiljer. I Ryssland fanns då över en miljon adelsfamiljer, de flesta befann sig som i fallet Tolstoy på dekis. Leo och Sofia var gifta i 50 år och fick 13 barn. Var äktenskapet lyckligt? I sin dagbok skrev Sofia att hon "aldrig kom över den chock som Leo gav mig" innan äktenskapet. Han krävde att hon skulle läsa hans dagbok. Den rymde alla detaljer. Debuten som 14-åring på horhus, en parad av alla de horor, pigor, servitriser, bondkvinnor som han legat med. En del blev med barn. Leo tog hand om några, gav dom jobb. Andra struntade han i. Dagboken beskrev också alla hans könssjukdomar, hans omåttliga supande, hur han spelat bort allt han ägde och hade på kort, hur han i de flesta sammanhang gjorde sig omöjlig. Han ansåg nämligen att alla alltid ljög och att han var den som var satt att vrida tiden rätt. Dåtidens KGB slog till mot hans hem, vände fullständigt upp och ner på det i sin jakt på bevis att Leo sympatiserade med ryska revolutionärer. Och hade en hemlig tryckpress. De fann ingenting.

Sofia beordrades läsa Leos dagbok för att hon skulle få veta allt om den man som hon skulle gifta sig med. Kunde hon sedan inte förlåta honom hans tidigare liv och leverne, så blev det inget äktenskap. Samma dag som de skulle vigas, fick Sofia och hennes familj besök. Leo var osäker, visste inte om han ville gifta sig? Han hade varit hos en hora. Sofia grät. Hennes mor beslöt att giftermålet skulle äga rum. Kyrkan var beställd och alla gäster inbjudna. En skandal måste undvikas. En timma efter utsatt tid dök Tolstoy upp i kyrkan. Sofia grät sig igenom vigselceremonin. Och fortsatte storgråta då hon tog farväl av sin familj innan hon steg upp i en vagn för att tillsammans med sin make bege sig till hans mer eller mindre förfallna egendom. -"Du kan inte älska mig särskilt mycket som du gråter", sade Leo.


 

Inga kommentarer: