2013-02-28

Dopade skidåkare - om Uppdrag Granskning

I dagens Aftonblad står detta: ...SVT:s Uppdrag granskning kunde med hjälp av hemliga listor visa hur skidåkarnas blodvärden sköt i höjden i slutet av 90-talet och Lars Håland, 50, ställdes mot väggen med ett blodvärde på 175. Sportbladet har varit i kontakt med två före detta åkare som fått samma samtal.
– Jag blev kontaktad av Uppdrag granskning angående ett blodvärde på 164, säger Niklas Jonsson, 43, silvermedaljör i Nagano-OS 1998.- Men det var normalt för mig, så jag gick till en vårdcentral och tog nya tester. Ett visade 166 och det andra 175. Och det här är alltså nu, långt efter att jag avslutat karriären.
Det hade varit klädsamt om man redovisat fallet Niklas Jonsson. Klart det hade blivit sämre TV, men jagar man sanningar hör nyanser och problematisering till ordningen för dagen! Det vet dom  naturligtvis på Uppdrag Granskning. Det hade också varit intressant om de frågat Bengt Saltin om just fallet Niklas Jonsson och vad man kan lära av det? Och hur det kommer sig att man tydligen har 17.0 som högsta godkända värde? När genomsnittet ligger på 14 - 15? Men intressanta följdfrågor lyste med sin frånvaro. Tyvärr ... 

Inga kommentarer: