2013-02-10

I skidspåret


Idag var det fint skidföre. Hur länge har vi egentligen åkt skidor? Ingen vet, men hittills har det gjorts omkring 200 arkeologiska fynd av skidor. Från England till Sibirien. Den hittills älsta intakta skidan är fortfarande den svenska Kalvträskskidan som har 5 200 år på nacken. Här på Västerbottens Skidmuseum. Men det finns äldre fynd. En skida hela 6 000 år gammal från Vis i Sibirien. Den skidan pryds av ett vackert snidat älghuvud.  

I Finland, vid Heinola, har man hittat lämningar av en björksläde, 7 600 år gammal. Merparten av alla skidfynd har gjorts i mossar. Det har sin förklaring. De flesta skidor som hittats har varit gjorda av tall. Långt in historisk tid förhindrade man dessa skidor från att torka / vrida sig genom att sommartid stoppa ner dom i mossor / kärr. En del blev kvar i tusentals år innan dom hittades. 

Tavlan är gjord av Ante Karlsson Stig. En jämtländsk landskapsmålare som studerade för ingen mindre än Matisse i Frankrike. Men hemma igen blev det landskap. Jämtska fjäll. Klicka på tavlan  så förstoras den. 

Inga kommentarer: