2013-02-05

Debatten om mordet på Olof Palme



Samarbete med CIA? Var det en hemlig motståndsrörelse som låg bakom mordet på Olof Palme? Frågan ställs av två forskare i Basel / Uppsala, Danile Ganser och Mats Deland ( klicka här för att komma till deras artikel ). Motivet påstås ha varit Palmes arbete för internationell nedrustning. Att Palme ville förvandla Skandiniavien till en kärnvapenfri zon. Det är dags att Sverige kartlägger den så kallade Stay behind-rörelsen, skriver här Inga-Britt Ahlenius, tidigare chef för FN:s interna revision. 

Den enda instans som kan besluta om en utredning och ett öppnande av de hemliga arkiven är Sveriges Riksdag. Den parlamentariker, Lars Ångström från Miljöpartiet, som främst drivit frågan menar att det i princip är uteslutet att så kan ske. Detta trots det värdefulla med att  kartlägga den svenska Stay Behind rörelsen, inte för Palmemordet utan med tanke på rörelsens betydelse för det hemliga svenska militära samarbetet med NATO under kalla kriget. Svenska militärhistoriker driver den linjen. 
  
Inom kort är det 27 år sedan Palme mördades. Utredningen är den största brottsutredningen i världen. Preskriptionstiden för mycket allvarliga, olösta mord har hävts av Riksdagen. I Aftonbladet kallar Peter Kadhammar ( klicka här ) utredningen för en sörja av maktfullkomlighet, inkompetens, feghet och vänskapskorruption. Mordet på Palme visade enligt Kadhammar att vår stat var en nordisk form av bananmornarki.  

BBCs reportage från 1992 om Europas hemliga arméer, som upprättades efter andra världskriget, anses vara det bästa reportaget om ämnet. Inget nämns vare sig mordet på Olof Palme eller dess eventuella  koppling till CIA.   

Inga kommentarer: