Idag är det 27 år sedan det skedde. I januari 2013 skrev Inga Britt Ahlenius, medlem i den kommission som granskade utredningen av mordet på Palme, ett förvirrat inlägg på DN Debatt. Hon krävde att Sveriges regering och riksdag skulle granska den hemliga svenska motståndsrörelse som växte fram efter andra världskriget och ställde frågan om den hade något att göra med mordet på statsministern? Hon hänvisade där till en artikel skriven av två forskare, Mats Deland och Daniele Ganser. Nätverket avslöjades 1990.
De hemliga arméer som efter andra världskriget byggdes upp av NATO fanns i alla västeuropeiska länder. Även de neutrala. Man byggde på erfarenheter av andra världskriget. När Tyskland invaderade land efter land fanns inga motståndsrörelser. De växte fram spontant, fick mer eller mindre improviseras fram. Det ledde ofta till att de politiska grupperingar som deltog i kampen hade svårt att samarbeta, ja t o m så att de bekämpade varandra militärt. Dessutom rådde ofta oenighet hur motståndskampen bäst skulle bedrivas. Motståndsrörelser av det här slaget blev lätta infiltrera. Slutsatsen som drogs efter kriget var, med tanke på en eventuell sovjetisk invasion av västeuropa, att det var nödvändigt bygga upp anti-kommunistiska, hemliga motståndsrörelser över hela Europa. Även i neutrala länder. I Sverige var Erlander en drivande och övervakande politisk kraft. Han skriver om detta i sina memoarer. Alla som rekryterades till rörelsen bands naturligtvis av tystnadsplikt. Svensk neutralitetspolitik gick inte ihop med militärt samarbete med NATO.
I Sverige bestod Stay Behind alltså av en i huvudsak socialdemokratisk rörelse. Att den, som leddes av anti-kommunister som Erlander / Palme och sedemera centerpartisten Torbjörn Fälldin, skulle skjuta ner Palme är så befängt att det inte behöver kommenteras. Däremot är det självklart att Sveriges hemliga NATO-samarbete ska utredas. Allt annat är historieförvanskning. Enbart Sveriges Riksdag kan fatta det beslutet. Vad står i grundlagen? All makt utgår från folket. Fråga era riksdagspolitiker hur de ställer sig till kravet på en utredning av den svenska Stay Behind-rörelsen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar