2013-02-26

Sofias bröllopsnatt och dagbok


Tolstoy fru hette Sofia Bers. Hon giftes bort som 18-åring med den då 34-årige Leo Tolstoy. Han hade då i 20 år ägnat sig åt att supa och hora. Strax efter äktenskapet började Sofia skriva dagbok och fortsatte med det i 50 år. Bilden hon ger av sin man är långt ifrån insmickrande. Bröllopsnatten beskrivs som inget mindre än en våldtäkt. Pacifisten och anti-våldsmannen Tolstoy som mer än besvärlig. Likgiltig för familjen, kritisk mot allt och alla. Han tvingade t ex Sofia att amma alla sina 13 barn trots den smärta det medförde. Klicka på bilden av den 18-årige Sofia så förstoras den. 

"Allt han predikar om mänsklighetens lycka gör bara mitt eget liv mer och mer komplicerat och får mig att tappa livslusten. Hans vegetariska diet gör det nödvändigt att alltid, med allt det för med sig, servera två måltider. Hans predikningar om kärlek och godhet har gjort honom likgiltig för sin egen familj. Hans skenheliga avståndstagande från allt detta livets goda är inget annat än tomma ord och gör honom kritisk mot allt och alla". 
Ord och inga visor. Så kan det tydligen vara att leva med en vegetarian eller fredsälskande person.  För det var Tolstoy och kom därmed att inspirera Mahatma Gandhi, Martin Luther King, Desmond Tutu och Nelson Mandela. Tolstoy sade det rent ut till sin fru: "Mitt arbete betyder allt för mig. Som barnen för dig". Sofia var svartsjuk. Det som band makarna till varandra var deras sexualliv.  
Litteraturhistoriker är ense om att utan Sofias ständiga renskrivande och kompletterande av Tolstoys texter hade inte hälften av hans verk kunnat publiceras. Hon var den enda som kunde tyda hans kråkfötter. Litteraturhistorikerna är också eniga om att äktenskapet nog får anses vara ett av de värsta de känner till. Så mycket för makarnas privatliv.


Inga kommentarer: