2013-02-11

Ali Bonaparte

Behållningen i senaste Skavlan var den norske politikern Kåre Willock som sade några kloka saker. Bl a hur han upplevde den israeliska politiken mot palestinier. Skarpast var hans kommentar om västvärldens oförlåtliga arrogans mot allt icke-västerländskt. Som man sår får man skörda. Willock fick mig att tänka på Ali Bonaparte, dvs Napoleons agerande under hans egyptiska fälttåg. Napoleon lämnade Paris 7 maj 1798 tillsammans med en armé på 40 000 man. I sitt följe hade han vetenskapsmän, filosofer, konstnärer, musiker, astronomer, arkitekter, kartritare, boktryckare och ingenjörer. Allt för att de skulle dokumentera hans och upplysningstidens intåg i Egypten. Genom att lägga under sig landet, som ingick i det Ottomanska Imperiet, hoppades Napoleon slå både mot det Brittiska Imperiets handel med Indien och få den ryska tsaren att avstå från en attack mot Konstantinopel. "Vill man bli historisk är Europa för litet", sade Napoleon. "Det är i Asien man skapar sitt rykte".

Tanken var att efter att ha lagt under sig Egypten, skulle Napoleon ridande på en elefant, hållande i sin hand en ny, uppdaterad, moderniserad version av Koranen, dra in i Asien för att där lägga grunden till en ny religion med sig själv som profet. Upplysningstidens alla ideal iklädd i Koranens form. I Egypten hade Napoleon uttalat sin stora beundran för profeten Mohammed, bl a sagt att fransmän nästan var muslimer eftersom de som katoliker förkastat tron på treenigheten. Han antydde också att fransmännen var på vippen att konvertera till islam. För det hyllades han och kallades av en del egyptier för Ali Bonaparte. Men när de muslimska teologerna från Al Azhar-mosken föreslog att Napoleon och hans franska armé skulle vara de första fransmännen att låta sig omvändas, förklarade Napoleon: "Det finns två svårigheter. För det första ert krav på omskärelse. För det andra att vi inte längre skulle få dricka vin. Jag kan aldrig övertyga mina soldater om nödvändigheten att låta sig omskäras och sluta dricka vin".


När nyheten om Napoleons invasion av Egypten nådde Mecca, slet befolkningen där ner det egyptiska draperi som omgav Kaban. Klicka på bilden så förstoras den.

Inga kommentarer: