2011-09-02

Vit fjärilssymfoni


Klicka på bilden så förstoras den ... De senaste två veckorna fladdrar kål- och rapsfjärilar i tusentals och åter tusentals över åkrarna. En vacker, musikalisk syn. De stiger och faller, tillsammans och ensamma, i spiralflykt eller med oförutsägbara kast. Rak flykt, glider inte på vingarna.

Länge funderade jag på hur de klarade sig undan de slagregn vi av och till drabbas av? Så fick jag veta att stora regndroppar faller omgivna av en luftkudde och att den då skulle skjuta bort fjärilarna!? Men vingbredden då? 40 - 50 mm? Nog faller regndroppar tätare än så? På det fick jag inget bra svar.

Rapsfjärilar flyger ofta i mulet väder, ända tills det börjar regna och det sägs alltså då att de inte träffas av regndroppar? En annan orsak till att de och inte andra fjärilar flyger i mulet väder, är att de inte behöver tänka på att bli byte åt fåglar eftersom rapsfjärilen är osmakliga på gränsen till giftiga. Det gäller för övrigt alla vita dagfjärilar.

Rapsfjärilen har varit årets i särklass vanligaste fjäril. Just nu flyger 3-4 generationer samtidigt. Utvecklingen från ägg till ny fjäril är kort. Några veckor. De flesta vi ser i luften är hanar som nästan alltid patrullerar sina revir på jakt efter oparade honor. Parade honor avvisar hanar genom att lyfta upp bakkroppen, så att hanarna inte kan landa på dom. Honorna håller sig mer still och flyger kortare sträckor mellan olika värdväxter. Rapsfjärilen lever på en mängd kål- och senapsväxtarter, inte bara odlade utan arter vi för till ogräskategorin i odlingsmarker.

Bilden visar rapsfjärilar som kalasar på koskit. Att de sitter i fuktig sand och med sina sugsnablar suger i sig mineraler visste jag, men inte att de även gillade koskit! Samma sak där antar jag - mineraler för att bilda könshormoner.

Inga kommentarer: