2011-09-04

Sverige om 30 år


I Ekots lördagsintervju talar Centerpartiets Annie Lööf, 28, om Sveriges framtid. Om globaliseringens följder. Vad vi som nation måste göra för att hänga med i den globala trandansen? Gapet mellan den politiska klassen och folket är mindre här i landet än ute i Europa. Titta på Grekland, Italien och Spanien. Vilka politiska opinioner ska växa fram där? Den som lever får se ...

Vårt nuvarande välstånd bottnar enligt Globaliseringsrådet i den globaliseringsprocess som ägde rum under det sena 1800-talets fram till första världskriget. Då ledde svensk kunskapsuppbyggnad, entreprenörskap och innovationer till att Sverige snabbt utvecklades från en liten agrar och perifer ekonomi till en ledande europeisk industrination. Kan Sverige göra om samma sak idag? I konkurrens med Kina, Indien behålla och rent av skjuta fram sina positioner?

Svensk ekonomi ( läs börsen ) vilar redan till stor del på Kina. Kan vi förvandlas till en renodlad kunskapsnation? Förvandla den svenska arbetsmarknaden? Importera den arbetskraft som behövs p g a allt fler pensionärer? Förändra svenskt näringsliv? Och sist men inte minst än mer öka klasskillnaderna genom reformer av vårt svenska skatte- och socialförsäkringssystem? Den tendensen är redan klar och Socialdemokraterna vill ju helt ge upp svenskt självbestämmande över valutan, som enda svenska parti. Hur stor är Sveriges omställningsförmåga? Inte minst politiskt? Vi lever i en annan värld än 1960- eller 1980-talets. Det är i det sammanhanget som intervjun ska ses. Ekots intressanta lördagsintervju finns här.

Inga kommentarer: