2011-09-03

Barcelona och Manchester City

Ett enkelt sätt att roa sig är att följa några fotbollslag. För min del fr a Barcelona. Men även Manchester City som jag följer sen åratals tillbaks liksom Manchester United. Här finns Barcelonas officiella hemsida på engelska. Kanske inte alltid läsvärd, men där finns ett och annat att hämta. Som här en bakgrund till 3-4-3 som Barcelona spelade mot VillaReal. Här tidningen Sport´s reportage och artiklar (pro-Barca) och här tidningen Marca´s (pro-Real Madrid). Båda på spanska men det är inget problem.

Sport har en länk i sin menyrad som översätter artiklarna till engelska. Och för Marca finns alltid Google Translator för den som inte kan språket. När det gäller fotbollsexperter står naturligtvis Sid Lowe i en klass för sig. Inte bara kunnig om spansk fotboll generellt, utan en intektuell som rör sig i spansk samtidshistoria som fisken i vattnet. Förra året kom hans bok "Destroying the Spanish Republic: From Catholic Mass Mobilisation to Fascist Violence ". Lowe finns på Twitter och skriver för de stora drakarna. Här finns en samling av hans artiklar.
Manchester City kommentatorer når inte upp till Lowe´s nivå. Istället blir det mest dålig sportjournalistik skriven för fansen. Dvs skvaller, förhoppningar och farhågor. Men det bästa med Manchester City är lagets hemsida där man kan se ganska långa video-upptagningar från lagets matcher. Dzeko, Da Silva, Nasri är ju en fröjd att se. Här finns den sidan.

Annars är Manchester City intressant att följa eftersom det är världens rikaste klubb och dess arabiska ägare plöjt ner uppåt 15 miljarder i köp av spelare, ny stadion, markköp av det osannolikare slaget för en framtida fotbollsstad runt stadion. Klubben har, som de flesta engelska klubbar, egen kyrkogård och egen social verksamhet. Mer om den här.

Inga kommentarer: