2011-09-14

Jackie Jakubowski: Jan Guillous roman saknar täckning

En bra artikel som sätter Jan Guillou´s historiesyn under lupp. Bra någon tar itu med det jobbet. Väl värd att läsa. Här.

... Av någon anledning väljer Guillou att beskriva de tyska kolonialisterna som ”humanister och läkare med fantastisk omsorg”. Det är inte första gången som Guillou förväxlar sina fantasier med verkligheten eller sin egen person med hjältarna i sina agentdeckare. Men hans historieskrivning av tysk kolonialism är så falsk att den närmast ska betecknas som värsta sortens historierevisionism ....

4 kommentarer:

Anonym sa...

JG är en av konstig anledning omhuldad maxego i svensk media.
En hyperperson som fått enorma pengapåsar pga sina kontakter med vinvänster

Alexander sa...

Jag undrar om Jakubowski har läst Brobyggarna. Läser den just nu och kan berätta att det finns ett ställe i boken där Oscar, en av huvudpersonerna, blir äcklad av överste von Lettow-Vorbecks "groteska förslag" att Oscar skulle bli löjtnant i Schutztruppe. Översten säger sig också ha blivit tvungen "att likvidera tiotusentals upprorsmän av hererostammen för att återställa ordningen". Jag tror inte att Guillou använder ordet "likvidera" för att beskriva självförsvar eller krig. Att beskylla Guillou för revisionism är alltså orättvist.

Folkmordet på hererostammen begicks i Tyska Sydvästafrika, medan boken utspelar sig i Tyska Östafrika. Jag tror att Guillou blivit dåligt citerad av Jakubowski. Själv har jag inte hört intervjun. Boken stöder i varje fall inte Jakubowskis anklagelser.

Anonym sa...

Den främste auktoriteten på första världskriget är Hew Strachan vars volymer om första världskriget sammanfattar vår tids forskning. Strachan ägnar några hundra sidor åt de koloniala krigen i bl a ÖstAfrika.
Den som vill sätta sig in frågan kan börja där. / Skäggmesen

Anonym sa...

Guillou är naturligtvis historierevisionist, gammalkommunist. Inte författare i Nobelprisklass precis, men skriver rappt med braskande effekter. Ett film-manus. Ganska typiskt för action-genren. Romanens stora brist? Märkligt nog på det propagandistiska planet. Och teckningen av huvudpersonernas psykologi ligger på serieteckningsnivå. Men som sagt, boken är bra för sin genre. Man kan inte jämföra älgjakt med fiske.
Anders F
PS Tack för intressant blogg