2011-09-15

Visst är Jan Guillou historierevisionist


Den som förväntat sig debatt blir besviken. Guillou kan mycket väl betraktas som historierevisionist utan att för den skull kallas nazist. Men dithän skruvar Guillou tyvärr sitt svar. Han menar sig uppenbarligen stå över debatt? This is the Truth from Jan Guillou?

Hew Strachan anses vara den samtida historiker som bäst överblickar vår tids forskning om första världskriget. Hans bok "The First World War in Africa" är en bra utgångspunkt för den som vill veta mer. Och hör och häpna - samtidigt som Strachan hyllas anses han av många vara - just det - historierevisionist.

Guillou har inte skrivit något opus i Nobelprisklass utan en actionbok fylld med braskande effekter. Bra i sin genre. Dess största svaghet är paradoxalt nog just det Jakobowskij beskyller Guillou för - en uppenbar brist på propaganda. Nej, debatten om om första världskrigets Östafrika behöver föras av andra än dessa två.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Om Jan "guilliotin" guillou vet jag följande; han kallar sig maost. Och har jobbat för KGB. Därmed - att stödja en dikatur som Maos, är han liksom den mer intellektuelle jannen Myrdahl inkompetensförklarad. Att jobba för KGB dessutom,... ja kan man svika sin sak mer än så? Därmed har Janne förlorat all trovärdighet. Att han får synas i tidningar mm får tolkas som en ironi.

Anonym sa...

Har en annan uppfattning än dig. Visst är Guillou gammal kommunist, men jag tillhör inte dom som tror han jobbade åt KGB. Guillous trovärdighet? Beror på vilka sakfrågor du menar? Guillou anses vara en av vår samtids främste debattörer. Skäggmesen