2011-09-09

Jan Guillou i högform



Jan Guillou har nu kommit med den första volymen i en planerad svit på tolv böcker om 1900-talets historia. Brobyggarna. I veckan medverkade han i SVTs Babel för att berätta om romanens - och romansvitens - bakgrund och syfte. Både underhållande och tankeväckande. Klicka här för att se.

Guillou är på strålande humör. Programledaren, en författare med modernistiska ambitioner, har besvär med att hänga med i Guillous fyrverkeri. För Guillou har inte nöjt sig med att skriva en roman i vanlig bemärkelser, om känslor och tankar, utan har en politisk aganda. Han vill ge oss ett annorlunda perspektiv på första världskriget och sätter därför ljuset på några av nittonhundratalets viktigaste temata: människan, tekniken, kriget och har därför skrivit en folkbildningsroman. Tack för det!

Bokens hjältar, tre bröder, får var och en personifiera dessa krafter som på olika sätt sätter 1900-talet i rörelse och driver det framåt. Guillou ordnar sina personligheter och deras livsöden i nya och avslöjande mönster.

Tesen? Att det var synd att inte Tyskland vann första världskriget! Då hade landet inte drabbats av hyperinflation, massarbetslöshet och ingen Adolf Hitler hade fått luft under vingarna. Guillou gör även första världskrigets Tyskland till en representant för europeisk humanism medan England / Belgien framställs som rasister. Ovant? Javisst. Det är segraren som skriver historien.

Vi har en annan bok, skriven av författarna Lars Gustavsson och Jan Myrdal, som även de bollar idéer om historiens förlopp. Den hette "Den onödiga samtiden", såldes i liten upplaga eftersom den vände sig till landets mest isolerade skikt, de intellektuella.

Att Guillou, som de flesta författare, är en knepig person framgår med all önskvärd tydlighet av denna Expressen-artikel. Guillou vill, som alla andra författare, skapa en myt om sig själv i det arbetet verkar det mesta vara tillåtet. Klicka här för att läsa om hur hans mamma och syster ser på han förhållande till verklighet och fantasi. Guillou har numer brutit kontakten med sin mor.

En av Guillous närmaste barndomsvänner var radioprofilen Jonas Hallberg. Han har berättat att när de umgicks efter skolan, båda bodde i Saltsjöbaden, var det tjänstefolket som ordnade eftermiddagsfika.

– När man bjöd hem kamrater så serverades det saker på ens egen begäran. "Vill Karin vara så snäll att servera Jonas och mig lite mjölkchoklad, som Karin gör så bra. Och så gärna några av era hembakade bullar", sade då Jan Guillou och fick till svar: "Naturligtvis Jan". Här finns fler detaljer.

Inga kommentarer: