2011-09-20

Manchester City Etihad Campus


Klicka här för att se hur globaliseringen fullständigt förvandlat ett medelmåttigt engelskt fotbollslag i Premier League till världens rikaste fotbollsklubb. Framtidsplanerna får en att baxna. I det här fallet rör det sig om miljardärer från arabvärlden som på detta sätt vill marknadsföra sig själva och sitt land. Vi talar om uppbyggnaden av vad klubbens ägare hoppas ska bli världens mest avancerade träningsanläggning.

Ett nedlagt industriområde ska nu under kommande tio år förvandlas till en fotbollsakademi för engelska och utländska fotbollstalanger. Området ska länkas ihop med nuvarande fotbollsstadium med en lång bro. Stadion syns uppe till vänster på bilden. På grönytorna mitt i bilden ska 400 unga, lovande spelare träna, spela och utbilda sig. Omgivna av 15 fotbollsplaner, hotel för 40 ungdomsspelare och 32 proffs, rehab- och träningscentra, labb och en ministadion för 7 000 åskådare.

Hela kalaset går loss på 400 miljoner brittiska pund. En bra bit över 4 miljarder. Bygget har tagit tre år att planera och de som gjorde det besökte bl a 30 av världens främsta sportcentra i 9 länder ( Nikes laboratorium, Barcelonas, Milans och Bayern Munchens för att nämna några). Klicka här för detaljer. Och här för klubbens eget pressmeddelande. Och här för Independents kommentar.

Samtidigt klagar Manchester City´s nuvarande tränare, Mancini, på att han inte har tillräckligt med bra spelare i sitt lag. Han har köpt såna för mer än 3 miljarder ...

Inga kommentarer: