2011-09-22

Hur Djävulen fick sitt utseende

Ang Påven i TYskland. Här. Det var kyrkokonciliet i Toledo år 589 e Kr ( klicka här ) som svartrockarna kom på att likna Djävulen vid en tjur. Han skulle vara ett stor, svart monster med horn i skallen, ha klövar, stirrande ögon, gnissla tänder, ha jättestor kuk och fr a lukta för jäkligt.

Varför då denna liknelse? Jo, för att om möjligt slå ut den värsta religiösa konkurrenten, Mithra-kulten. Klicka här. Den var inte bara populär i Spanien utan tjurkult var spridd Medelhavet runt och inte minst populär bland Romarrikets politiska klass. Det viktigaste inslaget i Mithra-kulten var dödandet av tjuren, som så offrades. Än idag tror folk på Djävulen. Klicka här. Svenska högkyrkan har i princip avskaffat helvetet. Men inte himmelriket. Varför bara avskaffa det ena men inte det andra? Tja, opinioner kommer och går. I Toledo likaväl som i Sverige. Ena likheten? Att i båda fallen var det svartrockar som skådat sanningen och ljuset som gick till sluten omröstning.

... Sedan fördes Jesus av Anden ut i öknen för att sättas på prov av djävulen. När han hade fastat i fyrtio dagar och fyrtio nätter blev han till slut hungrig. Då kom frestaren och sade till honom: "Om du är Guds son, så befall att de här stenarna blir bröd." Jesus svarade: "Det står skrivet: Människan skall inte leva bara av bröd, utan av varje ord som utgår ur Guds mun."

Sedan tog djävulen honom med sig till den heliga staden och ställde honom högst uppe på tempelmuren och sade: "Om du är Guds son, så kasta dig ner. Det står ju skrivet: Han skall befalla sina änglar och de skall bära dig på sina händer så att du inte stöter foten mot någon sten." Jesus sade till honom: "Det står också skrivet: Du skall inte sätta Herren, din Gud, på prov."

Nu tog djävulen honom med sig upp på ett mycket högt berg och visade honom alla riken i världen och deras härlighet och sade: "Allt detta skall jag ge dig om du faller ner och tillber mig." Då sade Jesus till honom: "Gå din väg, Satan. Det står ju skrivet: Herren, din Gud, skall du tillbe, och endast honom skall du dyrka." Då lät djävulen honom vara, och änglar kom fram och betjänade honom.

Inga kommentarer: