2011-09-25

Forskning, politik och påtryckning

Forskare är sällan överens. När debatten kryddas med antipatier blir det både tragiskt och underhållande. I alla fall för utomstående. Men ibland passeras gränsen.

Forskare jagar pengar. Under lång tid motiverade forskningsansökningar med miljöargument. Dessto trevligare när en organisation som SNS beslöt sig för att forska på kontroversiella ämnen:

... "Idén var att skapa nya forskningsprojekt kring några av de mest centrala – och därför mest omstridda – frågorna i svenskt samhällsliv. En var skolan och den högre utbildningen och för den frågan bildades 2011 SNS Utbildningskommission. En annan var konkurrensutsättning och privatisering av välfärdstjänster. På båda områdena finns det gott om åsikter men ont om säker kunskap om samhällseffekterna av olika lösningar" ...

Forskning förvandlas ofta till ett slagträ i politikernas händer. Så när SNS publicerade en rapport ( här ) som stred mot tidens melodi, den sjungs av både socialdemokrater och borgerliga, dvs privatiseringar, uteblev inte reaktionerna:

..."huvudbudskapet var att det finns en anmärkningsvärd brist på vetenskapligt baserad kunskap om effekterna av de marknadsutsättningar av offentliga tjänster inom skola, vård och omsorg som skett. Det går enligt artikeln inte att, på basis av befintlig forskning, finna belägg för att de ändrade driftsformerna lett till vare sig högre effektivitet eller bättre kvalitet" ....

De borgerliga politiska påtryckningarna kom som ett brev på posten. Författaren till rapporten belades enligt uppgift t o m med munkavle! Här finns detaljerna.

Bara hoppas att vd Anders Vredin och styrelsen får gå.

Inga kommentarer: