2010-10-09

Tulipanaros sade Schlingman


Per Schlingman, Iprenmannens uppfinnare, har fått ett nytt jobb. Moderaternas förre partisekreterare ska bli PR-chef hos statsminister Fredrik Reinfeldt. Eller "statssekreterare i Statsrådsberedningen med ansvar för kommunikation" som det stod i pressmeddelandet. Vad är det? Jo, att t ex ge arbetslinjen, klassklyftor eller kriget i Afghanistan ett mänskligare ansikte. Ingen underskattar Schlingmans förmåga att trolla med truten. Tvärtom. Valspråket är Tulipanros.

– Framför allt har Schlingman jobbat mycket med en moderat språklig förnyelse och är kanske den bästa representanten för en ny typ av politisk kommunikationsstrategi. För en del, framförallt vissa samhällsdebattörer och forskare, har denna typ av spinningverksamhet gått för långt. De tycker att politiken har blivit mer och mer av fernissa, och tar Per Schlingmann som ett exempel på detta, säger Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Schlingmans första insats blev krigsutvecklingen i Afghanistan. Efter att SvDs Mikael Holmström rapporterat om att Försvaret mörkar med utvecklingen, det drastiskt ökande antalet strider där USAs flygunderstöd flera ggr räddat soldaterna, om sånt har inte ens riksdagens försvarsutskott informerats. I det läget gick försvarsminister Tolgfors ut och sade att "artikeln gav en bra beskrivning av läget". Skickligt, men fullständigt irrelevant. Alla frågetecken kvarstår, men ger, för dom som ids bry sig, en vink om en spinndoktors funktion.

Här finns grafik över svenskasoldater i strid. Och här konsekvenser: svenska medborgare på terrorutbildning i Pakistan.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Har Försvarsmakten "mörkat"?
Kontrollera själva:
http://www.forsvarsmakten.se/sv/Aktuellt/Post.aspx
Välj "Nyheter från insatser" och "Afghanistan".
Eller läs nuvarande förbandets egna blogg:
http://fs19.se

Anonym sa...

Tack för tips om förbandets egen blogg! Försvarets nyhetsinformation kände jag till. / Skäggmesen

Anonym sa...

Varför undrar du om försvaret mörkat?`Varför går någon från Försvarsstaben in på en blogg typ Skäggmesen och kommenterar?