2010-10-05

Våra män och kvinnor i Afghanistan


Var fjärde svensk soldat i Afghanistan drabbas av fysiska eller psykiska problem. Och stödet till de veteransoldater som återvänder hem är obefintligt. Sedan 1956 har över 70 soldater avlidit i utlandstjänst. De flesta i samband med olyckor. Många hundra har skadats både fysiskt och psykiskt. Mörkertalen är stora. Trots förlusterna och planerna att de kommande åren fördubbla antalet svenska soldater i fredsfrämjande insatser, finns det inget sammanhållet omhändertagande av soldater och deras anhöriga före, under och efter tjänstgöring. Det framgår av de statliga utredningar som gjorts. Här finns del 2.

Nu är dom som söker sig till den här typen av tjänstgöring ganska speciella. Det vet jag efter att ha supit ihop med utlandsbaserade svenska och utländska soldater. Adrenalinstinna, smarta hannar om man säger så. Inga veliga typer direkt.

Det ska mycket till för att man ska önska livet ur folk. Så frågan är om de svenska soldaterna i Afghanistan ska dras hem eller stanna kvar? Försvaret vill naturligtvis stanna för att fortsätta öva i skarpt läge och våra politiker för att ligga bra till i NATO, EU och Washington. Sverige är i praktiken NATO-medlem. Sverige har redan utvecklat en militär NATO-standard, något som krävs av de nationer som ska ingå i EU:s snabbinsatsstyrkor. Därav Kosovos och Afghanistans betydelse. Det var också därför som SSG – Särskilda skyddsgruppen, den specialstyrka med svenska heltidsanställda elitsoldater som bildades i mitten på nittiotalet – flögs till Kabul.

Och två svenska officerare, tillsammans med representanter från andra länder ur den s k Isaf-styrkan, placerades vid den amerikanska staben US Centcom i Florida, själva styrcentralen för kriget mot terrorismen. Bingo för svensk militär och de politiska krafter som arbetar på ett formellt svenskt NATO-medlemskap. Hittills har moderaterna gjort det avhängit vad Finland gör. Finlands deltagande i Natos partnerskap för fred och i krishanteringssamarbetet sker hittills på ett militärt alliansfritt lands premisser. Flera ministerier och andra finländska myndigheter deltar i samarbetet. Samma sak i Sverige.

Den 8:e mars 2010 skrev Carl Bildt tillsammans med NATO-chefen Rasmussen en artikel i Washington Post, Don't discount Europe's commitment to Afghanistan. Artikeln avslutas med orden: "United States cannot do this alone, and will not have to; Europe, and Canada, will continue to be America's allies, partners and brothers in arms". Vi är alltså vapenbröder med USA och dess allierade.

Inga kommentarer: