2010-10-09

Norsk debatt om afghanska krigsförbrytelser


I Norge debatteras Afghanistanfrågan på ett annat sätt än i Sverige. Dels har landet erfarenhet av andra världskriget, även om den norska motståndsrörelsen bara omfattade 5 000. Det som debatteras idag är några illusionslösa, realistiska uttalanden av både soldater och officerare. Sånt som inte är så lätt att hantera. Störst uppmärksamhet väckte soldaters påstående att döda är bättre än sex. Andra exempel:

- 31. desember 2009 skal norske soldater ha brukt en afghaner som menneskelig skjold nord for Maymaneh.

- 17. januar 2010 skal norske soldater ha skutt og drept en såret afghansk opprører i strid med krigens regler.

Norska experter menar att det är lätt begå krigsförbrytelser i Afghanistan. I TV, hos Skavlan, satt en major och sade att det måste normaliseras att dräpa.

- Vi må normalisere det å ta liv. Det å drepe et annet menneske er dessverre en forutsetning for å gjøre jobben vår. Man må tenke før man drar til Afghanistan, at «jeg må ta liv, du må ta liv». Men vi må forberede oss på en måte sånn at vi kan gjøre det riktig, og at vi kan leve med oss selv.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Holdningene til norske soldater og til befalet Wenneberg gir radikale feminister faktisk helt rett i at verden ville vært et bedre sted uten menn i maktposisjoner. Den infantile och respektløse holdningen til menneskeliv som Wenneberg og medieomtalte soldater avslører er uforenlig med oppdrag for det norske forsvaret. Det nesten like sjokkerende er at forfatteren og den presumptivt intellektuelle Knausgård ikke tar til motmæle hos Skavland men bare sitter og jatter med i samme stil som Wenneberg, dvs som en halvfull tenåring på en pubertal guttefest.

Forøvrig har USAs og alliertes aksjoner i Afghanistan vært en enorm fiasko og rekruttert flere tilhengere til Taliban en bin Laden kunne drømt om.
Om jeg hadde vært afghaner og sett min uskyldige mor / far / barn bli drept av umodne kvisete norske soldater som synes det er tøft å drepe hadde det eneste logiske for meg vært å banke på døra til Al Qaidas rekrutteringskontor.

Desverre har Taliban vunnet og USA tapt. Årsaken er at Wenneberg ikke er et tilfeldigt råttent egg hos Vestlige militære, men snarere arketypen.

Anonym sa...

Visst ser det tyvärr ut som talibanerna vinner mark. Därmed föds ett i det närmaste ohanterligt problem.
Däremot tyckte jag att Wenneberg lyckades ganska bra med en omöjlig uppgift: att försöka beskriva de psykiska mekanismer som soldater i strid försöker hantera. Naturligtvis lyckas de inte. Minst 25% av de svenska soldater som varit i Afghanistan blir märkta, får psykiska problem. Det förstår jag, för ingen vet hur man reagerar förrän man befinner sig i en verklig situation, skadas eller ser andra dö eller dödas. Det är bara att vara tacksam för att de flesta av oss skandinaver sluppit undan den erfarenheten. Lika självklart är det att afghaner tar till vapen mot utlänningar. Det har de gjort i hundratals år.