2010-10-15

Om uppdaterad svensk Ûbernationalism


Sverigedemokraterna är ett nationalistiskt parti. Kärnan i partiets ideologi är nationalism och svenskhet. Partiet står för en nytänkt nationalsocialistisk ideologi med parlamentariskt arbete och demokratins institutioner som väg. Det är första gången i den nationella svenska rörelsens röriga historia som ett parti nått ett nämnbart röstetal och kommit in i riksdag och kommuner på bred front. Den nynazistiska facklan avskaffas som partisymbol före valet 2006 och ersättes då med en blåsippa. Nationalismen har gjorts mysig och klätts i folkdräkt.

Nationen består av en gemensam identitet: ”en hög grad av etnisk och kulturell likhet” som det står i SDs principprogram. Statens uppgift är att skydda och bevara denna gemensamma identitet. Begreppet demokrati är placerat efter begrepp som familjen, hembygden och fäderneslandet. Demokrati står i SD:s principprogram längst bak under rubriken ”Folkhemmet”, som en aspekt av det nationellt tänkta ”folkhemmet”. Sverige bör vara ”befolkningsmässigt homogent”. Det ska råda enhetlighet i ”språk, religion, lojalitet och ursprung”.

”I huvudsak ska svenskt medborgarskap vara ett privilegium avsett för svenskar”. Principprogrammet framhåller att ”Sverige är svenskarnas land”, en ursprunglig befolkning som har bott i landet sedan urminnes tid.

Sverigedemokraternas ideologi är systematiskt och propagandistiskt genomtänkt. Partiet pekar på nuets samhällsförhållanden och nuets samhällsproblem, betraktade från ett nationalistiskt perspektiv. Partiets nationalistiska ideologi är dock inte längre storsvensk utan småskuret inhemsk. Den är riktad inåt, mot invandringen och det mångkulturella samhället. Men just därför blir ideologin verksam. Det är en nationalsocialism i och för vår tid. SD utgör den logiska fortsättningen på den nationella rörelsen i svensk politisk historia.

Här finns den fullständiga analysen. Och här SDs principprogram.

Inga kommentarer: