2010-10-05

Säkerhet, pengar och vänskapskorruption

4C Strategies är specialiserat på kvalificerade riskanalyser och säljer bl a övningsspel till Försvarsmakten. Styrelseordförande är den pensionerade generallöjtnanten Johan Kihl.
– Vår affärsidé är att medvetandegöra organisationer om eventuella brister i dess säkerhetstänkande. Framtidsutsikterna är goda, säger Johan Kihl, en av männen bakom det sk nätverksbaserade försvaret. Och uppgiften verkar stämma. Har har utmärkta kontakter. Inte bara inom försvaret utan även i Pentagon. Har t o m fått medalj av dom som han är jäkligt mallig över. Dom gör så i dessa kretsar. Kastar medaljer till varandra. Talar om hur de umgås med Rumsfelt etc. Enligt årsredovisningen har Kihls bolag gått från att omsätta knappt 16 miljoner kronor under 2006 till att 2009 omsätta närmare 48 miljoner kronor.

UD köper livvaktstjänster i Afghanistan av svenska säkerhetsbolaget Vesper Group. Företaget ägs och drivs av före detta officerare. Huvudkontoret finns i Stockholm men företaget är etablerat i Irak, Afghanistan, Pakistan och Sudan med totalt 34 anställda, vilka bland annat är experter på katastrofsjukvård och brandskydd.

SVTs Uppdrag Granskning
har rullat upp en muthärva i Göteborg. Där ser man det stora i det lilla. Samarbetet mellan politiker, tjänstemän och företag framstår inte längre som ett skolexempel på hur en kommun ska kraftsamla för att skapa framtidsmöjligheter. I regel har tjänstemän utnyttjat kontakter i byggbranschen, i egenskap av kommunal upphandlare, och hantverkare har tackat för hjälpen med bluffakturor som debiterats kommunala verksamheter och bolag.

Vem granskar Försvarsmakten och dess pensionerade generaler och officerare som blir mångmiljonärer på att kränga riskanalyser, övningsspel och säkerhetstjänster? Ingen. Ändå vet vet vi att branschen, internationellt sett, är en av de mest korrupta. SAAB, med kontakter och kunskaper inom försvarsfrågor, är nu också på väg in på den militära tjänstemarknaden. Marknadskrafter styr det mesta, här som överallt annars. Inte bara folks politiska uppfattningar i takt med att de får allt mer i plånboken. Den starkaste omedvetna kraften i våra offentliga liv är varken mamma och pappa utan den samtida ekonomiska historien.

Inga kommentarer: