2009-12-09

Tiger Woods


På framsidan av den amerikanska golftidningen Golf Digests senaste nummer står att Obama har något att lära sig av Tiger. Säkert välment när det skrevs. Men nu har händelseutvecklingen gett orden en annan innebörd.

Hittills har elva kvinnor berikat sig genom berättelser om sexuella förhållanden med Tiger, känd sedan länge som missbrukare. På poker har han spelat bort tiotals miljontals dollar. De berättar vilken usel älskare han var, hur kontrollerande och svartsjuk. Hur hjärnans belöningssystem fungerar under såna omständigheter lämnar jag därhän. Säger bara att den kidnappar stora delar av personligheten. Så när Tiger nu ertappas med brallorna nere försvinner han bara in i den långa raden av manliga / kvinnliga företagsledare, politiker, toppbyråkrater, konstnärer, författare, musiker och mer eller mindre kända personer, som alla har det gemensamt att vi gör dom till vad vi själva vill. Vare sig de nu heter Elvis, Michael Jackson eller Bill Clinton. För att hålla oss till USA.

Ta ett annat av årets helgon, Charles Darwin. Det mesta som skrivits om honom är tillrättalagt. De som vet något kallar honom för "noisy and smelly". Varför? Jo, Darwin fes okontrollerat. Dygnet runt. Kräktes. Grät hysteriskt. Trodde han skulle dö. Fick svimmningsattacker. Kunde inte övernatta hos andra för att hans hulkande var så högljutt att det störde alla han hade omkring sig. Bara för att ta några exempel som inte passar in i den gängse bilden av honom. Och på bykrogen i Downe, där Darwin bodde, sitter folk än idag med öl i handen och namnger flinande de kvinnor i byn som Darwin ska ha satt på. För hundrafemtio år sedan. Om det är sant eller inte? Ingen aning.

Nike, Tigers huvudsponsor, har t ex i minsta detalj reglerat hur Tiger ska vara klädd. För- som eftermiddag. Och ekonomiska intressen - media, reklam, företag och sponsorer - har sen skapat den lönsamma bild av en gudalikt lycklig och framgångsrik Tiger. Det är så vi vill ha honom. Nej, av mediacirkusen kring Tiger kan nog den som så vill kanske lära sig lite om sig själv? Men bara Gud vet vad ...

Inga kommentarer: