2009-12-28

Martii Ahtisaari om Gaza

Den finske f d presidenten och mottagaren av Nobels Fredspris, Martii Ahtisaari, har sagt det alla vet. Han skäms för att inte det internationella samfundet har löst konflikten i Mellanöstern. Den har pågått sedan 1947 och utgör en av världspolitikens allra mest explosiva. Och tillägger han, om bara den politiska viljan fanns i USA och EU skulle Palestinafrågan varit löst för länge sedan. Senaste exemplet är Israels planer på att bygga 700 lägenheter i den ockuperade delen av Jerusalem.

Men det internationella samfundet fortsätter vara likgiltigt inför Israels fortsatta Gaza-blockad, som skapat massiva humanitära behov och förhindrat återuppbyggnaden av skolor, hem och den grundläggande infrastrukturen i Gaza. Kollektiv bestraffning är förbjudet enligt internationell folkrätt, men dess status är idag obefintlig. Obama har naturligtvis fullt upp med sjukvårdsreform och Afghanistan. Bara att hoppas att han sätter tummen i ögat på Israel under 2010.

Cecilia Udden är SRs utrikeskorrespondent och bevakar Västasien. Här ett utmärkt program som belyser en del av problematiken. Och här några rapporter som belyser andra aspekter. Att ingendera sidan bestraffar krigsförbrytare. Och Goldstones FN-rapport, den grundläggande vad gäller Gaza. SVTs dokumentär "Mitt Gaza".

Inga kommentarer: