2009-12-20

Reinfeldt om klimatsvindeln

Han talade inte om klimatsvindel utan misslyckande. Men i Ekots lördagsintervju återgavs pikanta detaljer från Köpenhamnsmötet. Formalia dominerade debatten. I vilka rum skulle man mötas? Och när? Och hur skulle talarordningen se ut? Och varför skulle det landets delegat få tala före det landets? Och, berättade Reinfeldt, var mötet utsatt till kl 08:00 dök delegaterna upp framåt 10:30. Men då, istället för att debattera, ville de äta eller bara försvann från lokalen. Reinfeldt berättade också att den överväldigande majoriteten av delegaterna kom från länder där klimatfrågan inte ens står på dagordningen. Det fanns inget politiskt tryck på delegaterna att åstadkomma något.

Det gällde även USAs delegater. När Reinfeldt besökte Washington talades där om sjukvårdsreform och Afghanistan. Klimatfrågan diskuterades bara av vetenskapsmän. Så pekade han ut Kina och Indien som klimatfrågans bromsklossar. På det hela taget gav han en bra bild av mötet. Något vilken journalist som helst, på plats, borde gjort, istället för att auktionera i undergång.

Slutsats? Att världen är inte mogen för någon klimatöverenskommelse. Nationella, ekonomiska, sociala särintressen är för starka. I de flesta länder vinns inte röster på röstfiske i klimatfrågan. Obama, som flögs in som någon slags klimat-Jesus, höll ett av de sämsta politiska tal jag hört. Humbug var ordet, sa Bull. Här finns Ekots lördagsintervju med Reinfeldt.

Inga kommentarer: