2007-07-23

Japan: om Nagasaki


Den första atombomben släpptes över Hirsohima, den andra över Nagasaki. Efter det att bomben fallit i Hiroshima, sökte sig de flesta av stadens kristna till Nagasaki. De var övertygade om att amerikanarna aldrig skulle bomba stan p g a dess stora kristna befolkning. De bedrog sig. Ruinen på bilden är resterna av en kyrka. Den andra atombomben släpptes i princip rakt ovanför kyrkan. Att den inte pulveriserades är ofattbart; lika ofattbart som att det fanns byggnader kvar i Hiroshima.

Nagasaki såg inte ut som jag väntat mig. En hypermodern, vackert belägen stad, omgiven av låga berg vid Stilla Havskusten. Gick till kyrkan från centralstation och hamnade rakt i en högmässa. Efteråt fick jag hjälp träffa äldre som överlevt bomben.

Kom till atombombsmuseet samtidigt som en grupp japanska turister. De skrattade och nojsade som stora grupper av människor gör till dess vi kom i museet. Det första som mötte oss var en stor bildskärm och på den rullade den film som tagits av amerikanska piloter ombord på det plan som släppte bomben. Vi såg Nagasaki dyka upp mellan molnen, bomben falla, planet gira undan och sen den stora atombombsvampen slå upp. Sen gick alla dödstysta och viskande genom resten av muséet.

Inga kommentarer: