2007-07-20

Castro och Che på golfbanan ...


Efter den kubanska revolutionen 1959 lades de flesta kubanska golfbanorna ner. Golf symboliserade det meningslösa i tillvaron. Ett nytt land skulle byggas och "en ny människa" skapas. Inför ev förhandlingar i New York, innan Kuba bannlystes, beslöt sig Castro och Che att prova på sporten. Man skulle ev möta president Eisenhower, en hängiven golfare som dikterade memorande stående i Ovala Rummet, svingande sin järn-7:a.

Bilden på Castro och Fidel är på vanligt totalitärt manér manipulerad och finns i två versioner. En med och en utan folk. Vilken som är orginal vet jag inte. Jämför bilden ovan med de som finns på http://www.cofc.edu/~friedman/ffidel.html.

Så här snart femtio senare vet vi i alla fall att varken Che eller Fidel var golfare. Trots dåtida propagandaförsök hävda motsatsen. Ungefär som nordkoreanerna gjort med Kim-il-Sung. Ska man tro deras rapporter gick karln runt banan på Gud vet hur många slag under par trots att han aldrig tidigare hållit i en golfklubba. Fidel behövde 150 slag för att komma runt. Det gick inte att offentliggöra ett sådant resultat! I genomsnitt 8 slag per hål, oavsett par 3 eller 5.

Men tiderna förändras. 1998 insåg Fidel att turister ger pengar och turister golfar. Bandesigners från Canada flögs in och brittiske ambassadören i Havana donerade klubbar och bollar. Ett idrottsutbyte skedde mellan Kuba / England för att Kuba med sikte på framtiden, skulle tillåta sporten.

Avslutningsvis. Det finns en mindre känd golfbana på Kuba. Vid Guantanamo. Den är naturligtvis off-limits. Amerikanska soldater har för vana att golfa. Själv stötte jag på en av deras gamla banor i Kangerlussuaq mitt på på Grönland. De hade en militärbas där på 1950-talet. Här kan du läsa ett riktigt solskensresportage från Guantanamo: http://www.wbap.com/Article.asp?id=267508&spid=6068

1 kommentar:

Anonym sa...

KUL!