2007-07-04

Erik den Rödes Saga


Erik den Rödes Saga berättar historien om hur norska vikingar med familjer, djur och husgeråd tog sig över havet från Island till Grönland. I en vik på den södra delen av denne världens största ö byggde de upp ett samhälle, Brattalid, som överlevde i några hundra år. Det finns massor med teorier om varför de gick under. Klimatförsämring, strider med grönländare, pirater etc. Det är bara att välja ...

Innan jag kom till Brattalid hade jag varit i Reykjavik på Island, besökt universitetet och tittat på orginalsagan. Nedskriven på lammskinn. Den berättade även hur vikingar tagit sig vidare från Grönland till Vinland. Det dröjde långt in på 1900-talet innan man vid LÁnse aux Medows på Newfoundland hittade deras lämningar. Dit kom jag aldrig även om jag försökte. Det var bra nog att få se Brattalid.

Båten lämnande Narsarsuaq, en gammal amerikansk flygplats som tagit emot sårade under Koreakriget. Kryssade över viken, i strålande solsken mellan blånande isberg, och vi hoppade i land i Brattalid. Det kändes att vandra omkring bland hus- och kyrkoruinerna. Än högre smällde det att läsa om Erik den Rödes Saga.
"Grönlands sagan" och "Erik den Rödes saga"
Knud J. Krogh: Erik den Rødes Grønland

Inga kommentarer: