2007-07-17

Iraks politiska ledare?


För en tid sen rånades Dar-al-Salam Bank i Baghdad. Tre säkerhetsvakter slog till. Media talade om rekordrån, att de kommit undan med 282 miljoner dollar. Det visade sig vara 388 000. Mycket pengar, men ingenting jämfört med den dagliga amerikanska utgiften på 375 miljoner dollar.

Många - inte bara säkerhetsvakter - tar för sig. Premiärministern Nouri al-Maliki, är numer, sen två månader, ordförande för det shiitiska Dawa-partiet där han ligger i stenhård politisk strid med sin föregångare Ibrahim al-Jaafari, som i motsats till Maliki varken vill upplösa shiitiska milisgrupper eller samarbeta med kurderna.

Samtidigt har Abdul-Aziz al-Hakim, ledare av ett annat shiitiskt parti, SCIRI, dragit sig tillbaka och lämnat över till sin son. Pappa har lungcancer och vårdas i Tehran. Sonen, Ammar al-Hakim, jämförs allt oftare med Saddam Hussein's son Uday. Han leder Mihrab Foundation, det imperium som sköter pilgrimsresorna från Iran, Bahrain och Saudi Arabia. Mihrab äger hotel, transportnät och privata säkerhetsorganisationer.

En växande politisk kraft är Fadila-partiet som styr Basra och oljeintäkterna. Southern Oil Company går bra. Direktörerna gillar Fadila - inte Maliki - som gör vad han kan för att få Fadila att ansluta sig till hans läger. I december stundar val i södra Irak.

Maliki attackerar allt oftare Sadr vars inflytande i söder är stort. Sadr´s parti kontrollerar hamnar och smugglingsverksamhet. Inte helt lätt förstå vad Bush menar med att kalla sig för den som ansvarar för utvecklingen i Irak.

Inga kommentarer: