2016-12-27

Tack och adjö


Är det verkligen sant att man känner och lever mer när man har det jävligt? Åsikter är inte tillräckligt, det behövs belägg, jag vill inte tycka utan. Går man runt en staty ser den olika ut från olika håll.  
Känner man sig utanför är det bra att resa i främmande länder. Där är det naturligt vara främling. Hemma igen upplevs man då som en bekant främling. Så jag uppsökte mig själv genom att resa i 30 år. Ett ganska händelserikt elände.
Eftersom det man tror vara äkta hela tiden skiftar utseende och känslor är rikare och större än en själv är det bara att ge upp ambitionen att tro sig kunna genomskåda. Sig själv eller andra. Återstår att plocka ihop andras blommor och inte bidra med annat än snöret för att knyta ihop.  
Detta hejdlösa könsliv. På alla nivåer, överallt. Lavar, mossor, insekter, blommor, träd, fåglar, djur ... och sist men inte minst människans.
PS Genom åren har närmare 372 000 besökare tittat in. 
PS Skrattet är människans främsta kännemärke.




2016-11-30

Släktforskning


Släkten har sysselsatt mig sedan barndomen. Små grytor har också öron. Så även om jag inte kunde ställa följdfrågor så lyssnade jag och lade på minnet och sedan ett tiotal år tillbaka har jag på allvar tagit itu med detta rika släktintresse. Det har blivit några böcker som jag skrivit med tanke på barnbarnen. Vem vet? Kanske någon av dem intresserar sig för vilka som gått före och hur de levt? 

Under några år har jag rest land och rike runt, suttit i arkiv, tagit del av sjukhusjournaler, ringt runt, träffat släkt - bekanta och obekanta - och sökt upp både människor och platser som haft en speciell betydelse. Allt stora upplevelser som vidgat perspektiven. Betydelsen av allt detta har varit och är stor, känslorna likaså. För det mesta här i tillvaron är betydligt större än vad ögat kan se. Brev, foton, arkiv, byar, hus, möten - allt berikar på ett oförutsägbart sätt som i alla fall inte jag kan beskriva. 

Samtidigt har jag frågat mig varför de flesta inte intresserar sig för sin bakgrund och sin släkt? Visst, man inser sin obetydlighet när man på allvar speglar sig i andras liv och leverne. Jag vet inte hur många besvärade miner jag mött genom åren och hur många tomma ögon jag stirrat in i då jag frågat vad de vet om sin bakgrund. Det råder en allmän partiell minnesförlust. Ibland kan det vara svårt att hålla anletsdragen i schack, då folk snabbt istället gör det de kanske älskar mest av allt - blåser upp sig själva och betydelsen av sitt eget liv. En del har t o m föreslagit att jag kanske skulle skriva om deras liv? Ganska talande. Men det är något jag är lika ointresserad av som att skriva om mitt eget.  

Den här upplevelsen har fått mig att fundera på om jag borde skriva något om "Egoismens natur och kultur. Dess blinda fläckar". En bok om det bisarra tunnelseende som egoismen ofta skapar. Skulle nog kunna bli en ganska underhållande läsning? Tur man tycker om människor.   

Men böcker om barnbarnens uppväxt blir det! Det är en annan sak. De kommer ju inte att minnas mycket av sin uppväxt, så jag filmar, fotograferar och skriver ner vad de gjort och gör och sen den dag då jag är borta har de i alla fall några böcker + DVD-skivor om sig själva / sin uppväxt att falla tillbaka på. En kärleksgåva. För visst är det så att i o m könsmognaden i tonåren så raderas de flesta barndomsminnena? 
  
Länge letade jag förgäves efter släktingar som under 1870- och tidigt 1900-tal försvann till USA och Australien. Vad gäller USA kammar jag fortfarande noll, men skam den som ger sig. Men Australien har gett en riklig skörd. Allt tack vare DNA-teknik! Analys gav träffar. Och plötsligt fick jag foton på de släktingar som en gång tog sig över haven som sjömän till Sydney! Och deras fruar, barn och barnbarn. Plötsligt fick jag ytterligare ett 50-tal australiensiska livsöden att jämföra med den svenska släktens öden och äventyr.Världen öppnar sig för samtal som förskjuter perspektiven. Släktingar deltog i båda världskrigen och Koreakriget.     

Så att säga att släktforskning vidgar vyerna räcker inte. Jag kan inte uttrycka vad den betytt och betyder. Dessa släktingar, levande som döda, dyker upp i nattliga drömmar. Det känns med släktforskningen som fotot på det älgtorn, som restes i den västerbottniska by där min mamma har sina rötter. 15 meter högt. De sista metrarna klättrade man på stegpinnar av s k ekspik. Och en gång blev den jägare som tog sig upp anfallen av en slaguggla som byggt bo i fotlådan på tornet. Det är så med släktforskning också. Ena gången hissnande, andra gången irritation över alla närgågna frågor.  

Av och till - när barnbarnen frågar - ska jag berätta valda delar ur släktens öden och äventyr. Det finns ju fotografier och brev också. Kanske kommer någon av dem att göra samma sak som jag gjorde som liten? Lyssna och minnas?   

    

2016-11-27

1945

Bättre än så här kan historien knappast skildras. Det är den brittiske historikern David Reynolds, författare till bl a en monumental biografi över Winston Churchill, som i denna BBC-dokumentär avslöjar hur den amerikanske presidenten Roosevelt hemlighöll sin sviktande hälsa, sitt ansträngda äktenskap som, om det avslöjats, kunde förstört hans presidentperiod.
Roosevelt ville forma framtiden innan det förflutna hann ifatt honom.
Balanserat och nyanserat väver Reynolds ihop berättelsen om Roosevelt med krigföringen i Europa och Stilla havet och Roosevelts diplomatiska spel med Stalin och Churchill.
För den som fastnar för Reynolds lågmälda men övertygande sätt att återberätta andra världskrigets historia finns det en rad andra lika lysande BBC-dokumentärer. Det är bara att söka på David Reynolds namn på Youtube så dyker de upp ....

Koldioxid

Hur länge stannar koldioxid kvar i atmosfären? Eller utsläpp efter fossila bränslen?
Ska man tro våra politiker skall utsläppen efter fossila bränslen ligga på noll år 2100. En illusion. Och koldioxid då? Hur länge ligger den kvar i atmosfären?
Efter 10 000 år finns en tredjedel kvar, efter 100 000 år c:a 15%. Och den mängden är högre än den var före den industriella revolutionen. Nej, det handlar inte om politik och politiska löften. Klimatfrågan är en ekonomisk fråga. Den starkaste konservativa kraften är att företagare och konsumenter går dit de hittar den billigaste lösningen.
Klimatförnekare? De må ha hår på bröstet, men tomtar på loftet.

Näver



Som näverälskare har man mycket att se fram mot till våren.

2016-11-25

Klimatet

Lyssnar på några högerextrema klimatförnekare. Samtal är naturligtvis omöjligt. De vet trots att deras okunnighet är lika slående som deras totala likgitighet inför vetenskap och beprövad erfarenhet.
De vill inte resonera utan enbart provocera. Det visar sig snabbt att de inte följer vare sig nyhetsrapportering eller förstår vidden av de exempel jag tar upp. Som detta. Men de gillar Donald Trumps påstående att klimatförändring är ett kinesiskt påhitt för att stoppa delar av USAs industri? Det ligger något i det, svarar de! När jag undrar vad, uteblir svaren och övergår alltmer till irritation över mina frågor? Är jag dum? Fattar jag inte vilken jävla lögn klimatfrågan handlar om? Vart vill jag komma? Hit.
Det känns som att lyssna på tokreligiösa som hävdar att jorden är 10 000 år gammal. Eller lyssna på konspirationsteoretiker som vet att människan aldrig satt sin fot på månen.
Sjumila-egon vilse i pannkakan. Här finns mer.  

2016-11-23

Politisk satir



I morse läste New York Times utskrift av intervjun med Donald Trump och fick mig några goda skratt. Dels när Trump antydde att som president stod han över lagen. Sen när han tyckte det var OK att låta sig fotograferas i Vita Huset med affärskollegor. Men dråpligast var kommentaren att han skulle fixa fred i Mellersta Östern! Dvs svärsonen skulle göra det! En fastighetsmagnat utan all politisk erfarenhet? Säga vad man vill om Trump, men visst är han underhållande? ... Även för Stephen Colbert, satiriker av Guds nåde.

Skidorientering


Skidar i ett område som rymmer ett stort nätverk av både skidspår och småstigar. En del bjuder på preparerade spår, andra inte. Så det handlar om vägval och åter vägval. Fast som vanligt läser ögonen inte bara karta och letar efter kontroller utan fastnar även på annat. Som ovan. Hörde förresten igår att ordet orientering kommer av "orient", dvs öster, där solen stiger upp.  

2016-11-20

Varför demokrati



George W Bush trodde att han som president hade fria händer. Bush auktoriserade försvinnanden av terrormisstänkta till hemliga CIA-fängelser runt om i världen, godkände att CIA använde tortyr som förhörstaktik, godkände internering på obestämd tid på Guantanamo utan rättslig prövning, godkände "extraordinary rendition" av misstänkta till tredje land för tortyr och införde elektronisk övervakning av amerikaner.
Bush trodde att han som president kunde ignorera federala kriminella stadgar - Genèvekonventionerna kunde därför inte tillämpas på al-Qaida-fångar, Guantanamo låg utanför amerikansk lag. En rad amerikanska organisationer protesterade, stämde, skrev rapporter om mänskliga rättigheter, fick utländska regeringar utöva påtryckningar på Förenta staterna.
Civil- och myndighetspersoner läckte sekretessbelagda handlingar. Human Rights First organiserade pensionerade generaler och amiraler. Centrum för konstitutionella rättigheter och Reprieve riktade omvärldens uppmärksamhet mot Guantánamofångarna. Bill of Rights försvarsutskott anordnade lokala folkomröstningar om Patriot Act; ACLU använde Freedom of Information Act för att få tillgång till tusentals dokument om CIA: s tortyrprogram, som sedan spreds i lättillgänglig form. Det internationella samfundet fördömde Bushregimens agerande.
När George W Bush 2009 lämnade Vita Huset, hade han släppt mer än femhundra av fångarna på Guantánamo, beordrat att CIA: s hemliga utländska fängelser skulle upphöra, satt stopp för CIAs förhörsprogram som sanktionerade tortyr och extraordinära överlämnanden av personer för tortyr till andra länder, satt NSA: s hemliga övervakningsprogram under rättslig övervakning.

Som president hade Bush inte fria händer. En lektion så god som någon i demokrati.


Leif G W Persson slår huvudet på spiken

Detta skriver G W om de folkhemske som vädrar morgonluft.  

... "Rader av amerikanska författare, samhällsdebattörer och experter på politik och ekonomi satte både sin heder och sina särskilda insikter i pant på att ett land som USA aldrig skulle kunna välja en man som Trump till sin president.

Hur skulle det gå till? En sådan som öppet och starkt ogillade invandrare, mexikaner, muslimer, kriminella, homosexuella och intellektuella? Huller om buller. Betraktade miljöproblem som fantasier som gjorde att hyggligt folk riskerade att bli arbetslösa, såg aborter som en variant på legaliserade mord och av egen erfarenhet visste att kvinnor verkligen gillade att riktiga män uttryckte sin uppskattning genom att daska dem i rumpan och klämma dem på brösten och ta dem på fittan. 

Vem i hela fridens namn skulle kunna tänkas rösta på en sådan? 

Svaret på den frågan är enkel. Alla andra som tänker, tror och tycker som han. Det finns således fler amerikanska kvinnor som delar Donald Trumps kvinnosyn än det finns medsystrar som tycker som Hillary Clinton. Tiotals miljoner amerikanska kvinnor är motståndare till aborter, anser att deras väsentliga uppgift är att ta hand om maken, barnen och hemmet och att kvinnan är naturligt underordnad mannen.

Lägg så till detta ett par tiotal miljoner vanliga arbetslösa amerikaner plus ett likvärdigt antal mexikaner och andra flyktingar och immigranter som redan hunnit etablera sig i sitt nya hemland och inte vill riskera att förlora sin existens till sådana som tar sig in efter dem. Hunnen så här långt så blir det hela ett ganska enkelt räknestycke som handlar om den omsorg om sig själv och sina närmaste som grundar sig på hur man upplever sin egen situation..."

Hela artikeln här

2016-11-13

Konsten att överleva

Ikväll kl 21 visas del två i BBCs nya serie Planet Earth. Förra veckans höjdpunkt var Galapagos ormar jagande iguanas.



Kvällens? Kanske detta?

När Obama ville hoppa ut ur fönstret

Det skedde 2008 i samband med att Obama briefades om den amerikanska statsmaktens allra "djupaste hemligheter". Här finns detaljerna.

2016-11-08

Djuriska instinkter

Till dom som säger sig inte veta vad det är? Kanske det här kan ge er en liten fingervisning? Och här finns mer för den som vill ...

2016-11-07

Ny bok

Lagom till jul. Philippe Desan: Montaigne - a life. En klassisk biografi som nu kommer på engelska. Boken vänder upp och ner på en rad gängse föreställningar. Alltid välkommet. Tills nästa expert får sitt topplock att ryka. Det bästa med Montaigne? Att vår överlevnad står och faller med vår förmåga / oförmåga att bekämpa våra djuriska instinkter. Till det behövs tankeverksamhet och utbildning. Att förbli en del av naturen är inte ens önskvärt. 


One of the most important writers and thinkers of the Renaissance, Michel de Montaigne (1533-92) helped invent a literary genre that seemed more modern than anything that had come before. But did he do it, as he suggests in his Essays, by retreating to his chateau, turning his back on the world, and stoically detaching himself from his violent times? In this definitive biography, Philippe Desan, one of the world's leading authorities on Montaigne, overturns this longstanding myth by showing that Montaigne was constantly concerned with realizing his political ambitions--and that the literary and philosophical character of the Essays largely depends on them. 
As Desan shows, Montaigne lived through eight civil wars, successfully lobbied to be raised to the nobility, served as mayor of Bordeaux, as special ambassador, negotiator between Henry III and Henry of Navarre. 
It was only toward the very end of Montaigne's life, after his political failure, that he took refuge in literature. 
But, even then, it was his political experience that enabled him to find the right tone for his genre. In this essential biography, we discover a new Montaigne--caught up in the events of his time, making no separation between private and public life, and guided by strategy first in his words and silences. 

2016-11-02

Självspelande pianon

Hur gammal blir man innan man får det ansikte som man förtjänar? 

Eller kan man inte ansiktet avspegla en människas karaktär? Kan personligheten bara skymtas i förbifarten? Som när man under ett schackparti bara ser spelarnas drag? 

Ta försök att sluta klyftan mellan fantasi och verklighet. Ett hopplöst företag som många ägnat ett liv. Inte undra på de lider, deppar, super? "Rationalisterna". Egoism och självförhärligande lyser ofta igenom. Och kostar vänner. Och kanske till sist även det egna omdömet? 

Som pianot som ger ifrån sig den ton som slås an! Eller än värre. De som är självspelande? Det är därför jag inte debatterar. Lyssna, bara lyssna. Det ger mer. Frihetens fana hänger på halv stång.    

  

2016-10-27

Kropp och själ

Det dröjer innan det blir dags byta löppass i skogen och rullskidor på asfalt mot längdskidor i preparerade spår. Men orientering - och springskytte - ger skogskänsla även inomhus. Båda är övningar i det verkliga. Aktiverar något kroppens organ inte kan värja sig mot. 



Samma sak under läsning av en svit på fyra volymer. Även det blir en övning i det verkliga! För visserligen uppför läsare och författare tillsammans ett fantasiskådespel, men betydelsen ges näring av verklighetsupplevelser. Man lär sig se och höra det man själv inte kan se eller höra ...   

2016-10-21

Är Trump fascist?

John McNeill är historieprofessor vid Georgetown University i USA och ställer frågan om Trump kan kallas fascist eller inte? 
Som politisk ideologi kännetecknas fascismen av åtta huvuddrag, som politisk rörelse av ytterligare tre. Tillsammans elva karaktäristika. 
Beroende på McNeills värdering kan Trump få allt från noll till fyra "Mussolini" för varje karaktäristika. 
Efter avslutad genomgång ges Trump sammanlagt 26 av totalt 44 möjliga "Mussolini". McNeill menar att Trump inte skulle kunna hävda sig på ett fascistmöte. Både Spaniens diktator Franco och Portugals Salazar samlar fler "Mussolini" än vad Trump gör.  
Det är fr a en punkt som skiljer Trump från fascimen - våldsbejakandet.  
 Här artikeln om Trump och fascismen. Fler såna tack ...

2016-10-19

USAs riggade val



Den amerikanska medborgarrättsrörelsen på 1960-talet betydde mycket liksom min USA-vistelse där.
Idag har USAs högsta domstol - de tog beslutet 2013 - slagit undan benen på Voting Rights Acts som 1965 infördes av Lyndon Johnson.
USAs högsta domstol domineras av konservativa och beslutet innebär att det återigen är fritt fram för republikanska delstater att återinföra en rad åtgärder som gör det besvärligt för vissa att rösta.
Så Trumps påståenden att USAs valsystem är riggat är ingen nyhet. Om det finns något som riggats har det gjorts av republikaner. HÄR. Och HÄR.
Republikanska media och politiker har länge försökt underminera demokratiska valfästen som innerstäder, områden vars majoritetsbefolkning utgörs av minoriteter, universitetsområden etc. Genom att försöka rulla tillbaka Voting Rights Act från 1965.
Trump upprepar alltså bara vad andra sagt, blåser på den högerextrema glöden i hopp om att få den att flamma upp.
Trump planerar även att öppna en egen TV-kanal där hans neo-fascism ska torgföras och han själv dra in pengar.
Det talas nu också om att respektabla republikaner överväger att bryta sig ut ur det republikanska partiets dödsspiral och bilda ett nytt konservativt parti.
Sist. En del av Trumps anhängare talar öppet i amerikanska media om sin patriotism och att de är villiga att ta på sig uppgiften att "take out Hillary Clinton" om hon nu skulle vinna valet. Något som lär vara ovisst in i det sista.

2016-10-18

Musik som vittnesmål? Om vad ....



Den andra satsen i e-moll i Beethovens fjärde pianokonsert är unik även i hans komponerande. Musiken ställer två skilda klangvärldar sida vid sida.  
Orkestern består enbart av stråkar som spelar moll-fraser. Mot det öppnas pianots klangvärld som Beethoven gav fri rymd genom att skriva att una-corda pedalen skulle vara nedtryckt hela tiden! Vilken musik!  
Orkesterns fraser förkortas, det hela klingar i en fallande pianoskala då orkestern kontrar med pizzicaton, innan pianot öppnar med drillar och kromatiska löpningar. Orkestern är då tyst. 
Satsen försvinner i och med pianots brutna e-moll-ackord. 
Brorsan hade aldrig hört denna musik. 
Om musik är vittnesmål? Vad vittnar denna musiken om? 
Andra inspelningar - förutom Stephen Kovacevich - som är fascinerade p g a hur olika samma musik kan tolkas och framföras är de av t ex Emil Gileles och Lang Lang. Men det finns fler. 

2016-10-15

Trumps campaign of destabilization

The country is under the control of a conspiracy, involving not just his Democratic opponent, Hillary Clinton, and the media, but the entire political “establishment,” Republicans included, in league with unnamed international banks, whose goal is to enrich themselves by controlling “the central base of world political power . . . right here in America” and imposing “radical globalization and the disenfranchisement of working people.” 
Mr. Trump, and the “movement” he heads, are all that stand in the way of this evil cabal. This election, therefore, is no ordinary political contest but “a crossroads in the history of our civilization that will determine whether or not we the people reclaim control over our government.” Ergo, the cabal will destroy Mr. Trump by “slander” — unless the people stand up and resist “a small handful of global special interests rigging the system.”
This language — which he read from a prepared text fed into a teleprompter — is inflammatory beyond any demagoguery Mr. Trump had offered previously. Coupled with his repeated warnings, echoed by his followers, that the Democrats may be cooking up Election Day fraud, the speech seems to prepare the ground for resistance in the increasingly likely event that things don’t go his way Nov. 8. Indeed, anyone who agrees that the alternative to a Trump victory is civilizational disaster, the fruit of a “sinister deal,” as Mr. Trump put it in another Florida speech, would feel obligated to deny the legitimacy of a Clinton victory, should it occur. 
Trump-for-President is not a campaign to redeem American democracy or even to “take it back,” as Mr. Trump puts it; it has morphed into a campaign of destabilization.( Here  and here ) 

2016-10-13

Neo-fascisten Donald Trump



Kvällens tal av Donald Trump visar upp honom i all önskvärd tydlighet. Världen är rutten, en konspiration, alla politiker är korrupta, han misstror demokratin, anser att det amerikanska valet är "riggat" och han själv är den enda som rädda den amerikanska civilisationen som nu hotas av undergång, Han uppmanar folk ur sin rörelse att "bevaka" valet och har antytt att han inte kommer att acceptera ett valnederlag.
Trump blandar en klassisk vänsteranalys av storkapitalet med en lika klassisk neo-fascistiskt av hur grundlurat det amerikanska folket är. Trump är mannen som river masken av samhället, en frälsare. Om detta förs knappast någon seriös debatt. Fast valet långtifrån är avgjort. Det svgörs på vad Trump kallar för den nya "independence day" 8 november då valet sker. I förbifarten sade han också att han ska stämma New York Times för alla lögner de sprider.
Inom min bekantskapskrets kan jag peka ut många som talar och tänker som Trump. Förvirrade vänsteranhängare, såna som dras till Sverige-Demokraterna "som ju har rätt".
Det är med Trump som med en bergsbestigare som hittat en ny väg till toppen, Han kommer att följas av fler. Nästa år har vi val i Frankrike och Tyskland.
Carl Bernstein är en av USAs främste journalister. Här är hans syn på Trumps amerikanska variant av neo-fascism:

 

2016-10-08

Beethoven använde inte musik som politiskt vapen

Ikväll - i ett TVprogram - görs ännu ett försök att tala om vad Beethoven egentligen menade med sin musik. Men han använde inte musik som politiskt vapen. Han var ingen revolutionär hur mycket man än försöker förvandla honom till det. Han var mer av en Donald Trump typ. Ni skulle bara veta ... Men där talspråket slutar tar tonspråket vid. 
Men det går naturligtvis att göra vad man vill av Beethoven och det har gjorts och görs. Nazisterna gjorde honom till nationalist. Det dirigerades med stora bilder av Hitler i okesterfonden och vid begravningar av ledande nazister spelades bl a Beethovens violinkonsert. 
Vänstern har gjort Beethoven till en förkämpe för allt den drömt om. Och när Berlinmuren föll så spelades hans nionde symfonin, den som EU idag gjort till sin "nationalsång"!
I Wien besökte jag tillsammans med en musikhistoriker, som grävt ner sig i Beethovens liv och musik, bl a den lägenhet där Beethoven en gång bott. Sen tog vi oss vidare till några av de lokaler där hans musik spelades. Speciellt minns jag det lilla rum i ett stort palats där hans tredje symfoni uruppfördes. 
Jag är svag för Beethoven. Det är brorsan också som komponerar - men brorsan gillar inte hur det låter när Beethoven "får stånd" som brorsan säger. Själv är jag mycket svag för all hans musikaliska dramatik. Få kastar en så högt och sänker en så lågt som Beethoven  
Men detta lilla stycke gillar vi båda. Den andra satsen börjar efter 3:30. 

   

2016-10-07

The invasion of Afghanistan 15 years ago

Afghanistan will not become Islamistan or even Talibanistan. It will, when the West finally packs up and leaves, become Mafiastan. Perhaps it already is? Här

Nattorientering


Får vara nöjd då jag tog 7 kontroller av 10. Kul uppleva hur ens sinnen skärps då man har att ta sig runt i skog och mark i pannlampas sken. Tunnelseendet sitter kvar en stund efter målgång då det stora samtalet utbryter! Om vägval och var man gick bort sig. För det gör de flesta. Hoppas på fem - sex tävlingar till innan det är dags för julfriden att lägra sig över landet.  

2016-10-05

Trump is uniquely unqualified



DONALD J. TRUMP is uniquely unqualified to serve as president, in experience and temperament. He displays no curiosity, reads no books and appears to believe he needs no advice. 
He lies and it is impossible to know whether he convinces himself of his own untruths or knows that he is wrong and does not care. It is also difficult to know which trait would be more frightening in a commander in chief.  
In a dangerous world, Mr. Trump speaks blithely of abandoning NATO, encouraging more nations to obtain nuclear weapons and cozying up to dictators who in fact wish the United States nothing but harm. 
Most alarming is Mr. Trump’s contempt for the Constitution and the unwritten democratic norms upon which our system depends. He doesn’t know what is in the nation’s founding document. When asked by a member of Congress about Article I, which enumerates congressional powers, the candidate responded: “I am going to abide by the Constitution whether it’s number 1, number 2, number 12, number 9.” The charter has seven articles.
Trump has threatened that those who criticize him will suffer when he is president. He has vowed to torture suspected terrorists and bomb their innocent relatives, no matter the illegality of either act. He has vowed to contrict the independent press. Mr. Trump has encouraged and celebrated violence at his rallies. 
Mr. Trump is a unique and present danger to american democracy.

2016-10-02

Aleppo

Aleppo is a metaphor for the larger war. The northern Syrian city is one of the few remaining strongholds for non-jihadist rebel groups. But months of siege forced them into a terrible choice: turn to extremists for help, or starve. It was no choice at all, and groups such as the jihadist-linked Ahrar al-Sham helped briefly break the siege in August.

Genevieve Casagrande, an analyst with the Institute for the Study of War, said this was a victory for Russia, and likely its goal. Forcing Aleppo’s rebels to cooperate with jihadists would taint them, making it harder for the West to provide them arms or include them in any peace deal.

2016-09-30

Sommar

Det är den heta och torra sommaren 1565. Skörden är i full gång. En del har tagit paus och vi hör hur det klunkas öl, tuggas bröd och ost, slevas gröt. Allt med god aptit. En karl lutar sig över korgen för att skära en skiva bröd. En kvinna har några päron liggande i sitt förkläde.
Ansiktena är trötta. Var och en har återgetts med ett eget ansiktsuttryck. En karl ligger och snarkar under päronträdet. Som alla andra steg han upp vid 4 - 5 taget för att slippa undan värsta hettan och hinna slå så mycket vete som möjligt. 
Alla jobbar tills mörkret kommer. Den betraktare som vill kan höra fåglarna sjunga och liarna gå. Tavlan blir mer levande då. Vinden ligger på ifrån havet och för med sig rop till oxarna som drar lasset till slottet, plaskandet från de munkar som simmar och skratt och rop från de som kastar käppar på gässen.  
I mitten av tavlan bär två kvinnor vete. Den tredje bär ingenting. Hon tittar ner i marken. Vad tänker hon på? 
En bit framför henne drar oxarna sitt lass. Bakom dom är två slottsvakter, klädda i samma kläder, i full färd med att skrikande jaga iväg de två män som tagit sig in i slottsträdgården för att stjäla frukt. En av dom står i diket, på väg upp ur det. Slottet reser sig i bakgrunden. 
Vid dammen sitter en av munkarna påklädd, en är avklädd och den tredje har redan hoppat i. Rumpan sticker upp ovanför vattenytan. 
På platsen till höger om dammen har unga och gamla samlats för att tävla om en bit mat. Det går ut på att kasta en käpp så hårt man kan mot de två gäss som har hängts upp en bit till vänster. Gässen kacklar i högan sky. Den som kastar den dödande käppen vinner maten.

Här kan du klicka för att studera tavlan in minsta detalj. Inte undra på att man alltid varit konstintresserad.




)

2016-09-28

MH17



Om Ryssland jämförs med ett förberett och enat Väst och Nato är landet avsevärt militärt svagare, för att inte tala om hur det ser ut vid en ekonomisk jämförelse. Men skulle Ryssland lyckas splittra länderna i EU och Nato, så att Ryssland jämförs med och ställs emot enskilda länder, så förändras ekvationen. Att försöka åstadkomma detta med politiska medel och informationsoperationer är mer realistiskt, måhända effektivare och därtill billigare än att försöka rusta ikapp dem. Strategin är därför att försöka dra isär västliga samarbeten, som EU och Nato, genom att bilateralisera relationerna till enskilda medlemsländer och dra nytta av och förstärka deras skiftande intressen. Här

2016-07-10

Scientific American

First, the caterpillar digests itself, releasing enzymes to dissolve all of its tissues. But the contents of the pupa are not entirely an amorphous mess. Certain highly organized groups of cells known as imaginal discs ( klicka ) survive the digestive process. Before hatching, when a caterpillar is still developing inside its egg, it grows an imaginal disc for each of the adult body parts ( klicka ) it will need as a mature butterfly —discs for its eyes, for its wings, its legs and so on. 

In some species, these imaginal discs remain dormant throughout the caterpillar's life; in other species, the discs begin to take the shape of adult body parts even before the caterpillar forms a chrysalis or cocoon. 
Once a caterpillar has disintegrated all of its tissues except for the imaginal discs, those discs use the protein-rich soup all around them to fuel the rapid cell division required to form the wings, antennae, legs, eyes, genitals and all the other features of an adult butterfly or moth. The imaginal disc for a fruit fly's wing, for example, might begin with only 50 cells and increase to more than 50,000 cells ( klicka ) by the end of metamorphosis. Depending on the species, certain caterpillar muscles and sections of the nervous system are largely preserved in the adult butterfly. 

Larvigt



När puppans skal hårdnat bryts larvens inre organ ner och den cellmassa bildas ur vilken sedan fjärilens kropp växer fram. Huvudet tar hand om lukt och syn. Ögonen är s k fasettögon. Vart och ett är specialiserat på en viss våglängd. Istället för mun utvecklas en sugsnabel med vars hjälp flytande föda sugs upp, dvs nektar. I mellankroppen finns alla ving- och benmuskler. På benen / fötterna sitter sinnesorgan som hjälper fjärilen identifiera den växt de satt sig på. Genom mellankroppen löper organ för andning och matsmältning.I bakkroppen finns de organ som sköter matsmältning, andning, äggproduktion. Där sitter också könsorganen. Vingarna pumpas upp genom vingribbor.

2016-07-09

Flygfärdig


Nu är det snart dags för tornfalksungen som föll ur boet. Den matas tre gånger om dagen med pincett, små bitar av styckade möss. När den flyger iväg kommer den säkert att klara sig bättre än den tornsvalssunge som även den trillat ur boet. Under sin första flygtur blev den omedelbart attackerad av två tornfalkar som tillsammans tvingade ner tornsvalan på marken! Falkarna samarbetade om den manövern! På marken anfölls sedan tornfalkarna av två kråkor, som jagade bort falkarna för att bli ensamma om bytet! Trodde falkar kunde värja sig mot kråkor, men det kunde dom alltså inte! Annars är det snoktime. Vattensnoksdags. Det finns oändliga mängder grodyngel i sjökanten och snokarna kalasar på dom. Visst är naturen grym. Och allt är ju natur ...

2016-07-06

Påfågelsöga

Fyra ögon ser mer än två. Frugan såg alltså det som jag inte gjorde. En stor svart larv prydd med vita punkter, röda fötter och spetsiga tornar. Klättrande på en brännässla, omgiven av skinn från tidigare larvstadier.
En påfågelsfjäril lägger uppåt 500 ägg på undersidan av ett nässelblad. Det blir trångt när larverna kläcks efter någon vecka. Då blir det kalas på nässlan. Till det blir dags för larverna att byta kostym. Och det gör en larv sex gånger. Så vi tog hem den stora larven och ska nu kläcka den. Ett billigt nöje. Klicka på fotot så förstoras det.

Älgar



Grabbarna var på fyllan, körde ikapp en simmande älg och en av dom hoppade ner på den. Videon hamnade snabbt på FaceBooks jägarsidor. För ett år sen. Nu står killarna inför rätta. Sicken baksmälla ...

The video surfaced on Facebook a year ago, instantly sparking condemnation from many animal lovers and the hunting community — and now charges under the province’s Wildlife Act. “It was very disturbing to see the stress level of the moose, with the males laughing and enjoying themselves,” said conservation officer Andrew Riddell, who investigated the case.
They’re very fortunate that moose didn’t turn around and defend itself,” he said. “They’re very large animals, and they’re full of muscle.”
An adult moose can stand up to two metres at the shoulder and weigh more than 800 kg.
Jaysun Pinkerton and Bradley Crook of Fort St. John, B.C., have been charged under the province’s Wildlife Act with harassing wildlife with a boat, attempting to capture wildlife, and hunting big game that is swimming — a banned practice because it doesn’t allow for a fair hunt.
They are facing up to $100,000 fines for each charge and up to a year in jail. But as first-time offenders, Riddell doesn’t expect such stiff penalties. The lake, nestled in the Northern Rocky Mountains Provincial Park, is fairly shallow and often used by elk and moose as a crossing point, Riddell said.

2016-07-05

Plocka blåbär

Dags plocka blåbär! Två-tre veckor tidigare än vanligt. Samma sak som de senaste åren. Och det är lika lite mygg i skogen i år som förra sommaren! Skönt när man plockar, men jäkligt för ungfåglar. Och visst var det mindre fågelsång i våras än det brukar? Det är jag inte ensam om att tycka.
I båda fallen - tidiga bär och hungriga ungfåglar - handlar det om klimatförändring. Eller "klimatförbättring" som tokskallarna kallar det - dvs de som älskar att ifrågasätta allt för blåsa upp sig och gå till storms mot väderkvarnar.
Medan jag nu plockade tänkte jag Antonio i de italienska bergen. Vi plockade på 1 628 m ö h. Fotot visar hans dagsskörd av blåbär! Min var blygsammare. Bären i Antonios storkasse saftades inte av trycket. Det såg blad och annat till som slunkit med. Skulle gärna haft hans bärplockare idag. I alla fall på jämnare mark.
Klicka på bilden så förstoras den

Finstilt

Man kan roa sig med mycket. Som t ex att kläcka fjärilar. Det här fotot tog jag innan de båda nässelfjärilarna kläcktes. Kl var 04:16. Pupporna började skifta färg nån timma dessförinnan, så jag visste vad som var på gång. Som vid kalvning då ser man djuret genom fosterhinnan.


Det här är björnmossa. De röda är gamla sporhus, flaggstängerna nya. Varje sporhus innehåller uppåt 2 miljoner sporer. De ligger förpackade innanför ett trumskinnsliknande membran, som vibrerar i blåst och då skakar ut sporerna. Sporhusen ändrar sen färg under sommaren. Blir röda och skålformade. Faller sen en regndoppe i skålen skålen, skvätter hancellerna iväg och träffar honceller.


Man förlorar sig i sånt här - fjärilar i fosterhinnor, sporhusens konstruktion ( ta med bra lupp ), smörsteka kantareller, bygga vad det nu är med barnbarn - lika bra som att hålla på med bilen, ägna sig åt skytte, fiska eller laga mat. Vi är syndjur. Klicka på bilderna så förstoras de.

2016-07-04

Kantareller

I flera länder i Europa har kantarellen minskat stadigt utan att man vet varför. Möjligen hänger det ihop med allt större luftföroreningar? Och / eller användning av tunga skogsmaskiner? 
I Polen är i alla fall kantarellen rödlistad - dvs "under uppsikt". I Österrike listad som "sällsynt" och "potentiellt hotad". I Tyskland och Nederländerna "sårbar" och riskerar att rödlistas. Bedrövligt både med tanke på hur god den är och vilket folkhem skogen är. Visst har miljöfrågorna kommit långt sedan 1960-talet, men den som lever får se. Klicka på bilden så förstoras den. 



2016-07-03

Orientering

Fem timmar i skog och mark. Gick bort mig vid en kontroll. I det goa badkaret läser jag alltid en kort text. Idag en av det svenska språkets stora mästare. Carl von Linné: Om undran i naturen
..."Varje människa, som icke lättsinnigt eller sömnigt framlever sitt liv, ligger det i allmänhet om hjärtat att behörigen utforska sin egen existens och alla sina därav härflytande plikter. Detta, säger jag, som uppenbarar sig för våra ögon, är så storartat och så mångfaldigt, att vi under vårt jäktande efter allt nästan bliva okunniga om det mesta. Hugg inte med lien i annans skörd" ...

2016-07-02

Sommarläsning

Myriad Galaxies in Hubble
Source: Hubblesite.org


När det regnar läser jag Martin Stevens "Cheats and deceits". Sen följer Sara Lewis "Silent Sparks" och Thomas Seeleys "Following the Wild Bees", som ska kompletteras med det Erik Husberg skrivit om vildhonung i "Tjära, barkbröd och vildhonung". Stimulerande läsning som förstorar och fördjupar livsgåtan. Och ändå rör vi oss bara bland det finstilta - växter och insekter. 
Bara? Betänk att minsta blomma och insekt är mer komplicerad än allt det övriga som snurrar runt i universum. Fotot visar 1 500 galaxer, taget av Hubble-teleskopet. 
En nyutkommen, monumental sammanfattning av vår tids vetande om astrobiologi är Charles S Cockells Understanding Life in the Universe ( här
PS Lars Kardells senaste kan rekommenderas; "Hjortron och tranbär. Några anteckningar från myr och litteratur". I bästa bemärkelse ett orginellt arbete. Frukten av ett livslångt arbete.    

Gratis


Klicka på bilden så förstoras den. Mård i sikte. Två gånger! 

2016-06-30

Barnbarn

Livets efterrätt! Lite som att bli förälskad på nytt. Igår badade vi och räddade då brinnande lastbåtar och sjunkande båtar som fått hytten vattenfylld! I båda fallen fick vi låtsasringa till Pelle på brandkåren som naturligtvis ryckte ut. Sen blev det grävskopa och lastbil, närmare koll av sopbilen som kom på besök.
Så som absolut höjdpunkt - jag hade svårt hålla ansiktsdragen under kontroll - beställdes inte någon "När trollmor lagt de elva små barnen". Nej, det skulle vara "Ja må han leva" som insomningsvisa. En mycket annorlunda upplevelse! Och nu ser jag att den här trampbilen finns i handeln. Oj, oj, oj ...
                       
 

2016-06-28

Brorsan

I full färd med att träna inför VM .... :-)

Kejsarens nya kläder



Det konservativa partiets 125 000 medlemmar ska nu rösta fram nästa partiledare som ska vara på plats senast 2 september. Här mer om den som tippas ta hem det spelet. 
Labour, med sin 380 000 medlemmar, är i full färd med att upplösas, då partiet befinner sig i fritt fall med en Håkan Juhult-typ vid rodret. Även där ska man rösta fram en ny partiledare. 
Skottland överväger folkomröstning om självständighet, Nord-Irland slits mellan England och Irland. 
EU har däremot redan sin Brexit-förhandlare på plats. Här. En slipad belgare som kan alla tricks i branchen. Politik är intressant. Eller hur?

Blåbär


Vissa dagar är minnesvärda. Först morgon-TV med BBC News liverapporter om det kaotiska politiska skeendet i England. Intressant. Sen berättade grannen att han sett mård två gånger på samma ställe i skogen en bit hemmifrån. Så nu blir det spaning efter avföringen. Den ser ju ut som en märla! På det en bra dags orientering, i strålande väder, där alla kontroller fanns där de skulle. Bommade ingen. Sen, på hemväg, gick jag på årets första bestånd av blåbär! Se bilden. Och så som avslutning, Islands seger över England. Sicken käftsmäll! Härliga tider, strålande tider!

RIS / BLAD: Dess Rhizom kan bli mycket gamla, upplösta kloner uppåt 100 år. Riset, som förnyas, kan leva bortåt 35 år. Det sprider sig via rotstockar, mera sällan genom frö. Bladen försörjer dessutom en rad larver, t ex blåvingar, småfjärilar och nattflyn. Riset börjar sin fotosyntes på våren då den tunna, grå rödbruna ytterbarken bildas. Veden har faktiskt årsringsgränser, så blåbärets jord- och luftstammar kan åldersbestämmas. Precis som blåsippan för övrigt.
BLOMMORNA: De har inget knoppstadium märkligt nog utan slår ur färdigbildade. Förr plockade barn av blommorna och bet av kronblad och pistiller för då känns sötman mot tungan. En ganska ljuvlig försmak av sommar. Blommar bäret för tidigt är det risk att det finns för få insekter. Får vi för mycket regn, kyla eller torka blir det också för lite bär.
BÄREN: Längst ut på bären syns gropar och ringar som formats av blomman och i dom synns också puttesmå ärr efter ståndarna. Sol gör bären hårda, små och torra. Som de vi plockat i Alperna. De var nästan smaklösa. En annan sort än vår? Bären äts av spovar, trastar, skogshöns, älgar, harar, rävar och vargar. Och människor.
PLOCK: Förr, när bären plockades på sensommaren var bönderna upptagna med slåtter och skörd.
ORDSPRÅK: Gusatv Vasa sägs vara först med att tala nedsättande om “blåbär”. Privilegier “wij icke till eth Blåbär achte”. Jmfr det med talesättet “inte värt ett ruttet lingon”.
LITTERATUR: Den som vill veta mer om blåbär kan läsa Hugo Sjörs "Blåbär - ett växtporträtt" i Svensk Botanisk Tidskrift (83) från 1987.

2016-06-27

Demokrati


Omröstningen i Storbritannien har lett till en debatt om ett "farligt hinder" för EU, världens mest ambitiösa ekonomiska och politiska block. Hindret skulle utgöras av den europeiska väljaren och den parlamentariska demokratin. 
De finansiella, politiska och militära eliter som smitt den europeiska unionen - en marknad för mer än 500 miljoner människor - har i decennier drivit på för att fördjupa den europeiska integrationen. 
Nu fruktar dessa eliter att det "demokratiska underskottet" ska leda till att väljare runt om i Europa ska vända EU ryggen. 
Det talas i första hand om 2017 års presidentval i Frankrike, det allmänna valet i Tyskland samma år, kommande val i Österrike där den högerextreme presidentkandidaten denna gång föll på mållinjen. Högerextrema partier finns även i Ungern, Holland, Polen och frågan är vad som kommer att ske i Grekland? Ingen har svar.  
Farhågan är att väljarna i dessa länder kan göra som britterna, dvs rösta fram högerextrema ståndpunkter. Att demokratin i det egna landet bäst sköts av en egen nationell regering, inte av Bryssel. 
Europeiska väljare skulle känna ett lika stort avstånd till Bryssel, som USAs medborgare gör emot Washington. En europeisk tea-party rörelse skulle vara på väg att födas. Europeiska versioner av Donald Trump se dagens ljus. 
Jag är den förste att inse att dagens debattklimat genomsyras av högerfrågor och högerperspektiv. Det är därför jag med en dåres envishet frågat vilka anständiga högerpolitiker som kan dämma upp den stigande blå-bruna europa-vågen? 
För vänstern kan det inte. Den drivs av romantiska fantasier. Nu som förr. Det var inte vänstern som räddade demokratin under 1930- och 40talen, utan trion Winston Churchill, de Gaulle och Josef Stalin. 
Idag då? Ja, Europa har som jag ser det bara en politisk ledare av dignitet, Angela Merkel, och i dagens debattklimat behöver hon inte bara en utan flera skyddsänglar. 
Men vilka är de övriga, anständiga, europeiska högerpolitikerna? Jag ser ännu inga? 
Den 11 november 1947 i det brittiska underhuset sade Winston Churchill: 
... "Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed it has been said that democracy is the worst form of Governement except for all those other forms that have been tried from time to time" ... 
Under rubriken "Demokrati är inget för vanligt folk" ( här ) går nu Åsa Linderborg i Aftonbladet, till storms mot en DN-artikel "Så bör den auktoritära populismen bemötas" ( här ). Denna debatt lär följa oss under lång tid. Rädslan för populisterna sprider sig. Och sympatierna. Lyssna på tongångarna i den egna bekantskapskretsen ... 

2016-06-24

Brexit, Berlinmuren och Trump



Är det inte något roande med de som röstat sig ut ur EU i hopp om att "återfå kontrollen"? Nu vill ju Skottland och Nordirland lämna "Storbritannien". 
Skottland vill tillhöra EU och Nord-Irland gå upp i Irland. Och sannolikt grips Wales av samma folkhemska nationalistiska yra? 
Påminner inte det hela om den gamla folksagan om Mäster Skräddare? Han som fick tyg för att sy en rock. Men det blev inget med den saken. Tyget räckte varken till byxor eller väst! Inte heller till vantar, nej inte ens en tumme? Det blev ingenting ... 
Och Brexit? Nja, någon kontroll lär det knappast bli. Snarare ett sönderfall av "Storbritannien". 
Nåja, då får vi uppleva det också. Fast Brexit känns som ett stort bakslag för att uttrycka det milt. En omvänd Berlinmur. 
Vilka politiker ska - nu och framöver - lyckas dämma upp denna europeiska framvällande folkhemska blå-bruna våg? "Politiker" kommer till makten som inte vet något om politikens villkor? "Politiker" kommer till makten genom att säga sånt som av anständighetsskäl inte sagts? "Politiker" som populister? Som Trump ( här ) om Brexit? 

2016-06-23

Enbjörnsmossa

Tur jag kan räkna mig tillhöra den sorts folk som söker sig ut i skog och mark. Vi är en ganska märklig grupp, verkar mest bestå av äldre män vad jag förstår. Skogen är inte bara ett uråldrigt folkhem utan även ett ålderdomshem. Vi möts, stannar till, talar vänligt om hur fint det är, nämner nåt om fågelsång och då och då glider samtalet in på jakt. 



Men det finstilta som drar ut mig berör jag aldrig. För jag följer mossor och lavar, hur de över tid utvecklas och förändras. Ta den vackra enbjörnsmossan på bilden ( här ), byggd på ett myrbo! En mossart som - lär jag mig - finns spridd över hela världen, t o m på Antarktis. Så det mötet i skogen öppnar en värld. Och jag som mest stannade till vid mossan för att den såg ut som en fotboll! Klicka på bilden så förstoras den.    

2016-06-22

Nya Guinea

Visst kan man ångra sig. När jag läser detta i bladet ( här ) om David Attenborough. För en gång när jag var på Nya Guinea såg jag en sköld. Den var någon meter hög och en halv meter bred. Gjord i trä, tung men dekorerad med djur av olika slag. Runt kanten på skölden löpte t ex skickligt snidade sköldpaddor. Jag återvände till skölden några gånger, ville köpa. Den kostade 800 kronor, men hur skulle jag få den hem? Vad skulle frakten kosta? Och skulle den klara hanteringen på flygplatsen, där man glatt kastade väskor huller om buller? Efter mycket tvekan avstod jag och flög hem med en samling fossil, en stenåldersyxa. Visst hade det varit skoj ha den skölden hängande på väggen!

2016-06-21

Västerbotten

Storsvagåret” - det svåraste nödåret i Västerbotten år 1867. Den våren uppmättes temperaturer betydligt under den normala. När skörden slog fel 1867, ingrep samhället och organiserade nödhjälpskommittéer. Man gav inte hjälp utan vidare utan det fodrades i regel motprestationer i form av legoarbeten, typ vägbyggen eller dikning. 
Missväxten i slutet av 1860-talet blev också startskottet till den västerbottniska utvandringen. Min mormors morfar fick gå ifrån sin gård i Ersmark utanför Skellefteå, blev fattighjon och bodde resten av sitt liv i ett skjul i byns utkant. Byborna hjälpte honom med lån som aldrig återbetalades. Barnen, 12 stycken, försvann till städerna. Två av döttrarna tog arbete som pigor, en av sönerna gick till sjöss och tog sig till Australien. 
Vi letar idag efter släktingar där nere. Björn har hittat information om barn och barnbarn och barnbarnsbarn fram till 1968, men sen upphör alla spår p g a alla namnbyten och giftermål. Men skam den som ger sig. Ev kommer en australisk släktforskare att lejas för att spåra vidare.  
Ett annat Ersmarksspår är Norrlandsläseriet och väckelserörelserna. Både mostrar och mormor var troende, men gick aldrig i kyrkan. Hur min mormors morfar i Ersmark ställde sig vet vi inte. Av bouppteckningen efter hans frus död på 1850-talet framgår att det då fanns bland mycket annat - inte minst djur - en släde på gården med vilken man bl a tog sig byvägen till kyrkan i Skellefteå. 
Den som lever får se vad som kan dyka upp.  

2016-06-19

Farsan


Klicka så förstoras bilden

Sommarnatt

Om natten blir vi ensammare och därmed kanske också mer oss själva? Natten förstärker, förstorar och synliggör vårt känsloliv. Förhoppningar och farhågor flyter upp. Sinnena skärps, lyhördheten ökar, om man nattetid vandrar ensam i skog och mark.  



I sällskap är det svårare välja mellan anonymitet eller intimitet. Skiljer sig samtal nattetid från de som förs dagtid. Finns det mer intressant att lyssna på om natten, fler förtroenden? 
Är orden friare om natten? Tankarna? I alla fall bara ett av många sätt att försöka lära känna sig själv. En omöjlig uppgift. I alla fall för mig.