Vissa dagar är minnesvärda. Först morgon-TV med BBC News liverapporter om det kaotiska politiska skeendet i England. Intressant. Sen berättade grannen att han sett mård två gånger på samma ställe i skogen en bit hemmifrån. Så nu blir det spaning efter avföringen. Den ser ju ut som en märla! På det en bra dags orientering, i strålande väder, där alla kontroller fanns där de skulle. Bommade ingen. Sen, på hemväg, gick jag på årets första bestånd av blåbär! Se bilden. Och så som avslutning, Islands seger över England. Sicken käftsmäll! Härliga tider, strålande tider!
RIS / BLAD: Dess Rhizom kan bli mycket gamla, upplösta kloner uppåt 100 år. Riset, som förnyas, kan leva bortåt 35 år. Det sprider sig via rotstockar, mera sällan genom frö. Bladen försörjer dessutom en rad larver, t ex blåvingar, småfjärilar och nattflyn. Riset börjar sin fotosyntes på våren då den tunna, grå rödbruna ytterbarken bildas. Veden har faktiskt årsringsgränser, så blåbärets jord- och luftstammar kan åldersbestämmas. Precis som blåsippan för övrigt.
BLOMMORNA: De har inget knoppstadium märkligt nog utan slår ur färdigbildade. Förr plockade barn av blommorna och bet av kronblad och pistiller för då känns sötman mot tungan. En ganska ljuvlig försmak av sommar. Blommar bäret för tidigt är det risk att det finns för få insekter. Får vi för mycket regn, kyla eller torka blir det också för lite bär. BÄREN: Längst ut på bären syns gropar och ringar som formats av blomman och i dom synns också puttesmå ärr efter ståndarna. Sol gör bären hårda, små och torra. Som de vi plockat i Alperna. De var nästan smaklösa. En annan sort än vår? Bären äts av spovar, trastar, skogshöns, älgar, harar, rävar och vargar. Och människor.
PLOCK: Förr, när bären plockades på sensommaren var bönderna upptagna med slåtter och skörd.
ORDSPRÅK: Gusatv Vasa sägs vara först med att tala nedsättande om “blåbär”. Privilegier “wij icke till eth Blåbär achte”. Jmfr det med talesättet “inte värt ett ruttet lingon”.
LITTERATUR: Den som vill veta mer om blåbär kan läsa Hugo Sjörs "Blåbär - ett växtporträtt" i Svensk Botanisk Tidskrift (83) från 1987.
LITTERATUR: Den som vill veta mer om blåbär kan läsa Hugo Sjörs "Blåbär - ett växtporträtt" i Svensk Botanisk Tidskrift (83) från 1987.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar