2016-06-27

Demokrati


Omröstningen i Storbritannien har lett till en debatt om ett "farligt hinder" för EU, världens mest ambitiösa ekonomiska och politiska block. Hindret skulle utgöras av den europeiska väljaren och den parlamentariska demokratin. 
De finansiella, politiska och militära eliter som smitt den europeiska unionen - en marknad för mer än 500 miljoner människor - har i decennier drivit på för att fördjupa den europeiska integrationen. 
Nu fruktar dessa eliter att det "demokratiska underskottet" ska leda till att väljare runt om i Europa ska vända EU ryggen. 
Det talas i första hand om 2017 års presidentval i Frankrike, det allmänna valet i Tyskland samma år, kommande val i Österrike där den högerextreme presidentkandidaten denna gång föll på mållinjen. Högerextrema partier finns även i Ungern, Holland, Polen och frågan är vad som kommer att ske i Grekland? Ingen har svar.  
Farhågan är att väljarna i dessa länder kan göra som britterna, dvs rösta fram högerextrema ståndpunkter. Att demokratin i det egna landet bäst sköts av en egen nationell regering, inte av Bryssel. 
Europeiska väljare skulle känna ett lika stort avstånd till Bryssel, som USAs medborgare gör emot Washington. En europeisk tea-party rörelse skulle vara på väg att födas. Europeiska versioner av Donald Trump se dagens ljus. 
Jag är den förste att inse att dagens debattklimat genomsyras av högerfrågor och högerperspektiv. Det är därför jag med en dåres envishet frågat vilka anständiga högerpolitiker som kan dämma upp den stigande blå-bruna europa-vågen? 
För vänstern kan det inte. Den drivs av romantiska fantasier. Nu som förr. Det var inte vänstern som räddade demokratin under 1930- och 40talen, utan trion Winston Churchill, de Gaulle och Josef Stalin. 
Idag då? Ja, Europa har som jag ser det bara en politisk ledare av dignitet, Angela Merkel, och i dagens debattklimat behöver hon inte bara en utan flera skyddsänglar. 
Men vilka är de övriga, anständiga, europeiska högerpolitikerna? Jag ser ännu inga? 
Den 11 november 1947 i det brittiska underhuset sade Winston Churchill: 
... "Many forms of Government have been tried, and will be tried in this world of sin and woe. No one pretends that democracy is perfect or all-wise. Indeed it has been said that democracy is the worst form of Governement except for all those other forms that have been tried from time to time" ... 
Under rubriken "Demokrati är inget för vanligt folk" ( här ) går nu Åsa Linderborg i Aftonbladet, till storms mot en DN-artikel "Så bör den auktoritära populismen bemötas" ( här ). Denna debatt lär följa oss under lång tid. Rädslan för populisterna sprider sig. Och sympatierna. Lyssna på tongångarna i den egna bekantskapskretsen ... 

Inga kommentarer: