2016-10-19

USAs riggade val



Den amerikanska medborgarrättsrörelsen på 1960-talet betydde mycket liksom min USA-vistelse där.
Idag har USAs högsta domstol - de tog beslutet 2013 - slagit undan benen på Voting Rights Acts som 1965 infördes av Lyndon Johnson.
USAs högsta domstol domineras av konservativa och beslutet innebär att det återigen är fritt fram för republikanska delstater att återinföra en rad åtgärder som gör det besvärligt för vissa att rösta.
Så Trumps påståenden att USAs valsystem är riggat är ingen nyhet. Om det finns något som riggats har det gjorts av republikaner. HÄR. Och HÄR.
Republikanska media och politiker har länge försökt underminera demokratiska valfästen som innerstäder, områden vars majoritetsbefolkning utgörs av minoriteter, universitetsområden etc. Genom att försöka rulla tillbaka Voting Rights Act från 1965.
Trump upprepar alltså bara vad andra sagt, blåser på den högerextrema glöden i hopp om att få den att flamma upp.
Trump planerar även att öppna en egen TV-kanal där hans neo-fascism ska torgföras och han själv dra in pengar.
Det talas nu också om att respektabla republikaner överväger att bryta sig ut ur det republikanska partiets dödsspiral och bilda ett nytt konservativt parti.
Sist. En del av Trumps anhängare talar öppet i amerikanska media om sin patriotism och att de är villiga att ta på sig uppgiften att "take out Hillary Clinton" om hon nu skulle vinna valet. Något som lär vara ovisst in i det sista.

Inga kommentarer: